Foto: Arkivbild/ Lars Pehrsson/TT

Skolmaten lagas i ett slitet och ohygieniskt kök

Uppdaterad
Publicerad

En friskola i Sundsvall får underkänt efter en miljöinspektion i köket. Sprickor i golv och skadade arbetsbänkar gör köket svårstädat och ohygieniskt. Nu hotas skolan av vite.

Vid miljökontorets inspektion i skolans kök i september, upptäcktes stora underhållsbrister. Köket och inredningen var så sliten att miljökontoret bedömde att det var svårt att göra tillräckligt rent i köket. Därmed riskerar skolbarnen att bli sjuka av förorenad mat.

Trasiga skåp

Skolan fick ett föreläggande att åtgärda bristerna senast i slutet av 2018. Vid en ny inspektion i juni i år, konstaterades att det gjorts vissa förbättringar; bänkarna hade klätts med plåt och hålen i golvet och sprickorna vid väggarna hade fyllts igen ”troligen med silikonbaserad massa”. Däremot hade man inte gjort något åt trasiga skåpluckor och stommar.

Nu hotas skolan med vite om 5 000 kronor om den inte snyggar till köket och kommer in med en plan för hur och när åtgärderna ska vidtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.