Sandra Malmsten är en av föräldrarna som nu engagerar sig för att stoppa skolnedläggningarna i Sundsvall Foto: Ylva Holmgren/SVT

Skolnedläggningar upprör: ”Det är barnen som får sitta emellan”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev upprört när föräldrar ställdes inför kommunens skolförslag på måndagsförmiddagen. Fem skolor föreslås läggas ned och Sandra Malmsten i Ankarsvik pendlar mellan ilska och förtvivlan: ”Det är barnen som får sitta emellan”, säger hon.

På måndagen var det dags för kommunen att presentera det som redan läckte ut i media förra veckan. Skolorna i Ankarsvik, Allsta, Runsvik, Österro och kyrkskolan på Alnö föreslås läggas ned. Även Högoms skola i Granlo kan gå samma väg.

Protester på nätet

Samtidigt stod det klart att motståndet redan börjat ta form. Det har bildats stödgrupper på internet för de hotade skolorna och längst bak i lokalen vid kommunens presskonferens hade ett tiotal föräldrar tagit plats för att göra sin röst hörd. För Sundsvalls kommun handlar det om att spara 60 miljoner medan det för föräldrarna handlar om helt andra saker:

Skolnedläggningar i Sundsvall

– Jag är förtvivlad och skitförbannad, säger Sandra Malmsten som är mamma till en tvååring i Ankarsvik.

– Vi valde Ankarsvik för att få en liten byskola, men nu ser det ut att bli Vibacke med tusen elever. Det var inte så vi tänkte det, berättar hon.

Göra sin röst hörd

Föräldrarna fick inte säga så mycket vid presskonferensen utan skoldirektören Urban Åström hänvisade i ställer till kommade skolråd och dialogmöten. Efteråt var Allstaföräldern Zdenko Cabrajic besviken. Argumentet från kommunen att det inte hänt så mycket med kommunens skolförslag sedan de läckte innan helgen köpte han inte.

– Det har hänt massor. Bara i Allsta har 600 personer gått med i en nystartad grupp på sociala medier som fått namnet ”Rädda Allsta skola”. Det kokar därute, säger han.

Sparbeting 60 miljoner

Sparbetinget på skolan i Sundsvall är 60 miljoner men enligt Urban Åström är det inte säkert att det räcker. Det kan komma ytterligare tuffa besked nästa år.

Samtidigt kom Ånge kommun med ett liknande sparbesked under måndagen. Två skolor föreslås läggas ner och andra slås samman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Sundsvall

Mer i ämnet