Runsviks skola i Matfors är en de skolor som i relativt i hög grad och av olika skäl väljs bort till förmån för andra alternativ. Foto: SVT

Nedläggningshotade skolor i Sundsvall: Många i närområdet väljer andra skolor

Uppdaterad
Publicerad

Minst fem grundskolor i Sundsvalls kommun hotas av nedläggning. I flera fall beror det vikande elevunderlaget på att många i de aktuella skolornas närområden valt andra alternativ för sina barn. I Runsvik och Allsta går nästan fyra av tio barn i upptagningsområdet på friskolor eller andra kommunala skolor.

De fem nedläggningshotade skolorna är Runviks skola i Matfors, Allsta skola en mil söder om Sundsvall, Österro skola i Bergsåker väster om stan och Kyrkskolan och Ankarsviks skola på Alnö.

Väljer andra skolor

Orsaken till  att flera skolor har för få elever är inte ett minskat antal skolbarn i upptagningsområdet utan beror till en del att många föräldrar väljer andra skolor för sina barn. Både friskolor och andra kommunala skolor.

Skolnedläggningar i Sundsvall

Runsviks skola med elever från förskoleklass upp till årskurs sex har totalt 147 barn i de aktuella åldrarna i sitt upptagningsområde. Där går 54 elever, eller 37 procent, på andra skolor.

”Spelar självklart roll”

I upptagningsområdet för Allstas F-3 skola är andelen som har sina barn på andra skolor ännu högre. 39 procent i de aktuella årskullarna, eller närmare fyra av tio barn, går i skolan någon annanstans än i Allsta.

På Ankarsviks F-6-skola på Alnö, där protesterna mot nedläggningsplanerna varit kraftiga, har 23 procent eller nästan en av fyra elever sökt sig till andra skolor.

Att  föräldrar väljer andra skolor är, enligt lokalstrateg Peter Johansson, ett mönster som finns över hela kommunen.

– Ju närmare till centralorter med fler valmöjligheter, desto vanligare att man väljer ett annat alternativ än närmaste skola. Sedan har det olika stor betydelse i olika områden, säger han.

”Man har rätt att välja”

– På mindre orter utan alternativ på relativt nära håll, som i till exempel Stöde, väljer de allra flesta skolan på orten, menar Peter Johansson.

Tror du att alla är medvetna om den här aspekten när de gör aktiva skolval? Att skolan i närområdet på sikt kan riskera att försvinna, och konsekvenserna av det?

– Det är nog olika. Men många gör nog det som de anser vara bäst för den egna familjen och barnet, och man har ju sin fulla rätt att välja.

Texten har uppdaterats

Skolvalsmönster i de nedläggningshotade skolorna

Allsta skola F-3    39% har valt annan skola, kommunal eller fristående

Ankarsvik F-6      23%  har valt annan skola, kommunal eller fristående

Kyrkskolan F-3   14, 5% har valt annan skola, kommunal eller fristående

Runsvik F-6         37% har valt annan skola, kommunal eller fristående

Österro F-2         5,5% har valt annan skola, kommunal eller fristående

Källa: Sundsvalls kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Sundsvall

Mer i ämnet