Läraren Kamilla Lundborg och eleven Alicia Larsson Foto: Anna Beijron/SVT

Unga om EU-valet: ”Miljön en viktig fråga”

Uppdaterad
Publicerad

Bobergsgymnasiet i Ånge är en av 377 skolor i Sverige som har haft skolval. Ett simulerat val – som pågått parallellt med EU-valet – där syftet har varit att öka elevernas kunnande om demokratiska processer.

I dag är sista dagen att rösta i skolvalet i Sverige. Det har pågått sedan den nionde maj och resultatet kommer att offentliggöras efter att vallokalerna har stängt i det ordinarie valet den 26 maj. Både elever på högstadiet och gymnasiet har fått delta i det simulerade valet.

Totalt 12 skolor i Västernorrland nappade på initiativet. En av dem var Bobergsgymnasiet i Ånge. Runt 200 elever går på skolan och har därmed fått chansen att rösta. De flesta av eleverna som vi pratat med har betonat hur viktigt det är att rösta.

EU-valet 2019 Västernorrland
Foto: Anna Beijron/SVT

Syftet med att ha ett skolval är också för att öka elevernas förståelse för demokratiska processer.

– Det är viktigt att man gör det här. Riksdagsvalet är de flesta elever medvetna om men inte lika mycket med EU-valet. Det är också en viktig demokratisk aspekt att det uppmärksammas, de lär sig om demokrati, säger samhällsläraren Kamilla Lundborg på Bobergsgymnasiet.

Hör elevernas tankar i klippet ovan.

Det här är ett skolval

MUCF har i uppdrag av regeringen att förbereda Skolval 2018 och 2019. Skolval är ett simulerat val som arrangeras av elever eller elever och skolpersonal tillsammans på skolorna, ofta genom en elevkår eller en skolförening.

Satsningen riktar sig till årskurs 7-9 och gymnasiet inklusive särskolan. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val med valsedlar, valskärmar, röstlistor, valurnor och rösträknare.

Skolval ger elever möjlighet att ta ställning för ett politiskt parti och samtidigt lära sig om demokratiska processer. För en skola är det ett bra tillfälle att ta vara på den nyfikenhet och intresse som en valrörelse väcker.

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019 Västernorrland

Mer i ämnet