Henrik Nerlund hoppas på harmoni i byggandet. Kanske också lite samsyn och harmoni i debatten.

Skönhetsråd med uppdrag att bevara och förändra

Uppdaterad
Publicerad

Det hundraåriga skönhetsrådet i Stockholm bildar modell och Sundsvall är den tredje orten i landet med ett lokalt skönhetsråd. Uppdraget är att hålla koll på byggandet med följden att bilisterna nog får dra sig tillbaka från stan.

Utan rätt att fatta beslut, men ändå som ett rådgivande organ ska skönhetsrådet slå vakt om stadens utveckling. 

Låter lättare sagt än gjort.

Bevara och bygg nytt

Det är 13 år sedan centerpartisten Reinhold Hellgren tog initiativet och skrev en motion till kommunfullmäktige. Det har dröjt men Sundsvall är nu landets tredje ort efter Stockholm och Göteborg som skapat en grupp som ska ge råd i estetiska frågor. Det kan röra sig om synpunkter på enskilda byggnader men också synpunkter på mer övergripande frågor som hur stadsrummet planeras långsiktigt.

Titta på det som redan finns och anpassa därefter är tanken.

– Nu är det angeläget att utveckla Sundsvall för färre bilar och mer kollektivtrafik. Några andra alternativ finns inte, säger Reinhold Hellgren.

Debatt och bråk genom åren

Uppdraget att bevara värden som finns i staden men också bidra till att det skapas nya värden har hämtats från Stockholm där skönhetsrådet inrättades redan 1919 som nu senast haft en intensiv debatt om Slussen och nya Nobelmuseet.

– Jag hoppas att vi gemensamt ska stärka arbetet med en kvalitativ stadsutveckling i Sundsvall. Staden ligger fantastiskt dramatiskt mellan de båda bergen och har sin stenstad att falla tillbaka på. Det som slår mig är dock att man satsat mycket på parkeringsplatser och vacker havsutsikt för bilar, säger Henrik Nerlund, kanslichef vid Stockholms skönhetsråd.

Strävar efter harmoni

Skönhetsrådet strävar efter harmoni i stadsplaneringen, men den uppgiften är inte är inte helt enkel. Nya byggnader och stadsplanering engagerar. I Sundsvall stoppades skyskrapan på Stora torget efter en intensiv debatt. Vidare är trafiken och parkeringsplatserna alltid på tapeten och nästa strid under uppsegling är planerna på nytt hotell på Finnkajen.

Också i Härnösand har planerna på ett hotell vid badhuset engagerat men där blev det också debatt om färgen på residenset. I Örnsköldsvik har debatten rört höghuset Ting1 och hamnkranarna medan debatten i Kramfors och Sollefteå handlat om gågator. Ja, det är bara att räkna på.

Svårt med estetik

Kort sagt. Vad som är estetiska värden är ingen enkel fråga. Skönhetsrådet i Sundsvall har visserligen politisk representation men gruppen domineras av icke-politiker med tonvikt på estetik, arkitektur och byggande.

Om de lyckas skapa harmoni i debatten återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.