Foto: Claudio Brescani, TT

Sköt björnunge – frias från jaktbrottsåtal

Uppdaterad
Publicerad

En Kramforsbo som under älgjakt sköt en björnunge åtalades sedan för grovt jaktbrott, nu frias jägaren av Ångermanlands tingsrätt.

Det var under älgjakt i ett område utanför Örnsköldsvik hösten 2017 som jägaren, en man i 65-årsåldern, dödade björnen. Enligt åtalet rörde det sig om en årsgammal björnunge som vägde 24,3 kilo.

Skyddat vilt

Eftersom brunbjörnen, som är ett skyddat vilt, befunnit sig i ett träd och inte hade gått till anfall mot vare sig människa eller tamdjur åtalades mannen för grovt jaktbrott.

Dramatisk berättelse

I rätten berättade jägaren att hans hund jagat upp björnen i trädet. När han kom fram till platsen såg han en björn som hängde över en gren cirka 7-8 meter upp.

Han hade aldrig stött på björn förut och hade svårt att avgöra om det var en årsunge eller om den var äldre. Men björnen såg stor ut där den hängde och tittade ner mot honom. Han blev förskräckt, började backa bakåt men hann bara ta 1-2 steg innan björnen började hasa ner för trädstammen ”lika fort som en brandsoldat”.

I det läget höjde han sin bössa och sköt. Björnen dog direkt.

Trodde sig vara i nöd

Ångermanlands tingsrätt konstaterar att jägaren, med beaktande av de faktiska förhållandena, inte befunnit sig i en akut nödsituation. Men rätten anser att det är förståeligt att jägaren missuppfattat situationen och trott sig vara i nöd.

Med hänsyn till detta frikänns mannen från anklagelsen om grovt jaktbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer