I våras kunde SVTs Uppdrag granskning berätta att en fullvärdig medlem i Hells Angels då fanns på Active Works egen löneslista, betald av den statliga lönegarantin. Han var en av de bäst betalda i bolaget. Foto: SVT

Skulder till bolag med koppling till Hells Angels

Uppdaterad
Publicerad

Active Works har skulder till över 250 bolag. Det framgår av den preliminära förteckning som lämnades in till tingsrätten i Stockholm tidigare i år. Ett av dessa bolag är ett Norrbottensföretag med koppling till den kriminella organisationen Hells Angels.

SVT Västernorrland och SVTs Uppdrag granskning har tidigare kunnat berätta om kopplingar mellan Active Works och Hells Angels. En fullvärdig medlem fanns på bolagets lönelista så sent som i våras. Vidare har Active Works samarbetat med ett företag från Norrbotten med kopplingar till Hells Angels.

”Hårdföra” män

Bolaget från Norrbotten hade uppdrag i Viksjö under sommaren och hösten 2019 men fick brådstörtat lämna Hästkullen när de kriminella kopplingarna blev kända för den tyska vindkraftbyggaren Nordex och deras beställare, Nysäter Wind.

Vindkraftparken Hästkullen

Flera berättade för SVT hur de hotats och skrämts till tystnad av personer som beskrevs som ”hårdföra”. Ledaren för gänget i Viksjö var en 38-årig man med ett digert brottsregister som vid tidpunkten också var i ledningen för ett bolag som heter Hells Angels AB.

Agerar lojalt

Nu dyker Norrbottensföretaget upp igen när Viksjöhärvan går in i en ny fas. Bolaget återfinns i de skuldförteckningar som lämnats in som ett led i företagsrekonstruktionerna av Active Works och det närstående bolaget, Sollefteåföretaget NL Construction. I båda fallen rör det sig emellertid om relativt blygsamma belopp jämfört med bolagens skulder i övrigt.

Norrbottensföretaget förefaller också lojalt ha försökt medverka till att företagsrekonstruktionerna av Active Works och NL Construction skall få fortgå. När det gäller den företagsrekonstruktion av Active Works som Stockholms tingsrätt stoppade under fredag har bolagets vd, Göran Solig, i allmänna ordalag uppgett att det förts positiva samtal med flertalet borgenärer som uttryckt stöd för fortsatt rekonstruktion. I det fallet hjälpte det inte. Företagsrekonstruktionen avbröts.

”Positiv dialog”

Vad som ska hända med den andra företagsrekonstruktionen som rör det andra bolaget i Active Works-sfären, NL Construction, står dock skrivet i stjärnorna. Det är i NL Construction som de största skulderna till underentreprenörerna i Viksjö finns och i dagarna ska Ångermanlands tingsrätt ta ställning till om också den ska avbrytas eller få fortgå.

Även i det fallet har bolagets företrädare, samme Göran Solig uppgett att man också där fört en positiv dialog med borgenärerna. I det sammanhanget nämner han särskilt den positiva dialogen med Norrbottensföretaget. Varför just den borgenären lyfts fram i ljuset är däremot oklart.

Småpengar i sammanhanget

Skulden till Norrbottensföretaget är bara 114 000, enligt den ursprungliga borgenärsförteckningen. Det får ses som en blygsam summa i sammanhanget, sett till att NL Constructions samlade skuldberg är 270 miljoner varav över 70 miljoner till underentreprenörerna i Viksjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet