Slut på stormkök och vattendunkar – tomt på butikshyllorna i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Många vill förbereda sig för en eventuell krissituation och butiker i länet vittnar om att produkter börjar ta slut på hyllorna. Det handlar bland annat om vattendunkar, campingutrustning och vevradioapparater.

– Att campingkök skulle ta slut den här tiden på året, det trodde vi inte, säger Mattias Nordlander, butikschef på Clas Ohlson i Örnsköldsvik.

Kriget i Ukraina har gjort att allt fler vill förbereda sig inför en eventuell påverkan i Sverige – och det märks i butikerna.

Hos Clas Ohlson har försäljningen av bland annat vattendunkar och spritkök ökat med 50 procent och i vissa fall handlar det om en fördubblad försäljning. I Örnsköldsvik är vattendunkarna nu helt slut i butiken.

Västernorrland och kriget i Ukraina

När kommer det att vara påfyllt igen?

– Så snart vi får inköpen gjorda till vårt centrallager. Det är slut där också, så det är inte bara bara vi här i Ö-vik som säljer mycket nu, utan i hela landet.

Väntar på nya leveranser

Även på XXL i Sundsvall har man sett en ökad efterfrågan på vissa produkter de senaste dagarna.

– Det är tomt på stormkök i hyllorna och vi väntar på nya leveranser, säger Kenneth Björn, säljledare på XXL.

MSB: Viktigt att vara förberedd – men bunkra inte

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har frågorna från allmänheten ökat dramatiskt de senaste veckorna. Och de handlar bland annat om hur man ska förbereda sig inför ett eventuellt krisläge i Sverige.

– Vi trycker alltid på att man ska ha en god hemberedskap. Att man ska kunna klara sig en vecka utan samhällets hjälp och då brukar vi betona vikten av att se över mat, värme, vatten och kommunikation, säger Anna Wennerström, pressansvarig på MSB.

– Men man ska inte bunkra, utan tänk solidariskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet