Smålandsvillan blir norsk

Uppdaterad
Publicerad

Myresjöshus och Smålandsvillan som ingår i hustillverkarbolaget Prevesta får norska ägare. Riskkapitalbolaget Industri Kapital tjänar runt 1,5 miljarder kronor på försäljningen.

Det är norska Block Watne Gruppen (BWG) som köper Prevesta för 1,9 miljarder kronor. Industri Kapital, som har ägt Prevesta i två år, gör en reavinst på runt 1,5 miljarder kronor.

Prevesta, som består av Myresjöhus och Smålandsvillan, har sammanlagt 530 anställda. Bolaget omsatte i fjol drygt 1,5 miljarder kronor och redovisade en rörelsevinst på 191 miljoner kronor.

-Vår satsning på att effektivisera Myresjöhus och Smålandsvillan och utveckla varumärkena har gått bättre än väntat och försäljningen är en riktigt bra affär för oss, säger Michael Rosenlew, ansvarig för Industri Kapitals nordiska verksamhet till TT.

-Vi har byggt en ny fabrik i Sundsvall och ökat antalet anställda med drygt hundra personer under de här åren. Men det är klart att vi också har gynnats av den starka konjunkturen.

Prevesta har produktionsanläggningar i Myresjö, Vrigstad och Sundsvall och tillverkar runt 1 000 hus per år.

I och med köpet blir BWG den ledande hustillverkaren på den skandinaviska småhusmarknaden.

Industri Kapital får drygt 1,2 miljarder kronor i kontanter och drygt 6,5 miljoner aktier i BWG. Därmed blir Industri Kapital en av de största ägarna i BWG, som är noterat på Oslobörsen.

STOCKHOLM (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.