Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ann-Marie Westerlund vilka vinster hon ser med den nya modellen ur ett patientperspektiv. Foto: SVT

Snabbare hjälp för patienter med demens – ny modell på sjukhuset i Örnsköldsvik

Publicerad

Patienter som har fått en demensdiagnos ska nu få rätt stöd snabbare genom en ny modell som tagits fram på Örnsköldsviks sjukhus.

Det handlar om ett tätare samarbete mellan specialistvården, hälsocentralen och kommunen genom så kallade vårdkonferenser.

– Vi förenklar kontaktvägarna för patienter och anhöriga, säger Ann-Marie Westerlund, länssamordnare för demens i Region Västernorrland.

Geriatriska mottagningen på Örnsköldsviks sjukhus har under ett och ett halvt år drivit ett projekt där specialistvården snabbt samverkar med kommunen och primärvården när en person fått en demensdiagnos.

Modellen, som hittills omfattat patienter som fått sin diagnos på geriatriska kliniken, har nu resulterat i ett permanent arbetssätt.

– För den enskilde patienten innebär det ökad trygghet och möjlighet till anpassat stöd betydligt tidigare än förut, säger Ann-Marie Westerlund.

Vill nå patienter i hela länet

Arbetssättet är unikt för åtminstone norra Sverige och förhoppningen är att det nu ska implementeras i hela Västernorrland.

– Jag hoppas kunna sprida och utveckla konceptet, säger Ann-Marie Westerlund.

I klippet berättar Ann-Marie Westerlund vilka vinster hon ser med modellen ur ett patientperspektiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.