Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Nordin framför en av flera stora snöhögar i Örnsköldsvik. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Snökaoset i Örnsköldsvik: 100 000 kubikmeter snö dumpas i havet

Uppdaterad
Publicerad

För att snabba upp arbetet med att tömma centrala Örnsköldsvik på snö har Örnsköldsviks kommun sökt och fått tillstånd att dumpa snö i havet.

Det var i tisdags som kommunen ansökte hos Länsstyrelsen i Västernorrland om tillstånd att tippa delar av den snö som dränkt staden. Redan dagen efter gavs grönt ljus. Upp emot 6 000 lastbilslass får det bli som mest. Den största vinsten, enligt Jonas Nordin som är arbetsledare på trafik och park, är att tillståndet frigör resurser till andra, lika viktiga uppdrag.

– Senaste dygnet har vi genomfört snöröjning, moddning av vägar, sandning och utlastning av snö. Det har varit väldigt mycket.

Tömmer under natten

Arbetet med att röja bort snön pågår dygnet runt och det är under natten de centrala delarna ska tömmas. Här hoppas Jonas att framför allt bilägarna i staden hjälper till för att underlätta.

– Det är enklare att ta sig fram och ta hand om snön under natten. Därför vore det bra om man tänker på att parkera på de stora parkeringsplatserna vi har och i parkeringsgarage för att frigöra utrymme för oss att ta hand om snön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.