• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Olika förutsättningar råder för länets alpina anläggningar.

Snöläget i länets slalombackar

Uppdaterad
Publicerad

Snöfall och regn med töväder har präglat inledningen av vinter. Länets slalombackar som gärna vill ha både minusgrader och snö har slitits mellan hopp och förtvivlan.

Solbergsbacken

Länets högsta punkt, Solberget med Solbergsbacken, öppnade redan i slutet av november. Här är tillgången på snö god med ett snödjup på dryga halvmetern.

Junselebacken

Även i Junsele är tillgången på snö god och här öppnade backen redan 24 november.

Hallstaberget

22 november öppnade Hallstaberget sin barnbacke. Två veckor senare öppnade nedre delen av den stora backen. Nu går det att åka hela vägen upp i den nya liften och via en transportsträcka ta sig till huvudbacken. Hela backen beräknas kunna öppna efter nyår men då krävs minusgrader för snöläggning.

Latbergsbacken

Kramfors Alpina hoppades kunna öppna Latbergsbacken under julhelgen men på grund av det milda vädret har ingen konstsnö kunnat tillverkas. Nu hoppas klubben att ihållande kallt väder ska göra det möjligt att öppna backen strax efter årsskiftet.

Skuleberget

Polpulära Skuleberget håller stängt hela säsongen eftersom linbanan inte anses klara säkerhetsföreskrifterna. En ny lift ska byggas som en del i en satsning på 40 miljoner i området.

Åsbacken

Den lilla slalombacken i centrala Örnsköldsvik öppnade sin barnbacke 21 december. Det är ännu oklart när hela backen öppnar.

Bjästabacken

På juldagen håller backen, traditionsenligt, öppet. Då går det att åka i nedre barnbacken och nedre familjebacken. Sedan får vädret styra kommande dagar. Blir det kallt kommer anläggningen hålla stängt för att tillverka mer snö.

Vårdkasberget

Slalombacken i Härnösand hoppas kunna öppna barnbacken under annandagen. Mildvädret ställer till det, sett till hela anläggningen. Förhoppningen är att kunna öppna någon gång i januari. Men då krävs några dagar med ordentlig kyla innan.

Getberget

Även Getbergets backe kommer att hålla öppet för allmänheten under juldagen.

Nolbybacken

Backen håller öppet upp till stople 5. Kryper det under nollan kan mer snö schaktas ut och då kan hela backen öppnas upp. Mer natursnö krävs dock för att kunna öppna snöparken.

Skönviksbacken

Håller stängt hela säsongen.

Sidsjöbacken

Påverkas av blidväder men en nedfart är ändå öppen. väntar, som så många av övriga backar på natursnö och kyla.

Södra berget

Öppnade nedre delen av huvudbacken i början av december. Redan i mitten av november öppnades barnbacken.

Vettenbacken

Backen i Liden har ännu inte öppnat. Här förlitar man sig på natursnö så det är oklart om och när backen kan öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.