Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Leijon, socialtjänstens verksamhetschef, resonemang om varför den misstänkt tvångsgifta flickan inte ansågs vara i behov av akut skydd. Foto: SVT

Socialtjänsten i Sundsvall ansåg inte att flicka utsatt för tvångsäktenskap var i akut behov av skydd

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten 2021 slog regionkoordinator för prostitution och människohandel larm om en flickas levnadssituation. Hon hittades i ett så kallat tiggarläger och misstänktes vara utsatt för tvångsäktenskap. Trots uppgifterna bedömde socialtjänsten i Sundsvall inte hennes situation som akut.

SVT har sedan tidigare berättat om den flicka som misstänktes vara utsatt för tvångsäktenskap och sexuell exploatering.

På platsen där flickan hittades fanns enligt beskrivning fyra till fem husvagnar. Där fanns även äldre män med känd kriminell bakgrund. Flickan bodde i en husvagn utan el, värme eller vatten och boendet beskrevs som osanitärt.

Fem dagar efter larmet, när socialtjänsten skulle besöka platsen, hade flickan lämnat Sverige. På grund av säkerhetsrisken genomfördes ingen extra tillsyn i husvagnarna. Det tog ytterligare 14 dagar innan socialtjänsten gjorde en polisanmälan.

Eva Leijon är verksamhetschef inom socialtjänsten.

– Jag kan inte riktigt svara på anledningen till att det dröjde. Socialtjänsten har ingen skyldighet att omgående anmäla misstanke om brott. Det finns inget krav på när det ska göras. Jag tycker inte att det har gått en väldigt lång tid, men vissa kanske tycker det, säger hon.

Flickans situation bedömdes inte akut

SVT Västernorrland har tagit del av Sundsvalls kommuns ”barns behov i centrum-utredning”, ett arbetssätt för socialtjänstens barn- och ungdomsvård. Vi tog även del av socialtjänstens journalanteckningar rörande flickan som misstänks ha utsatts för tvångsäktenskap.

Där framgår det bland annat att socialtjänsten, efter regionkoordinatorns orosanmälan, inte ansåg att flickan var i behov av akut skydd, om än att uppgifterna var oroväckande.

I början av november riktade Ivo kritik mot Sundsvalls kommun, för deras hanterande av flickans situation. Individ- och arbetsmarknadsnämnden har enligt Ivo inte agerat tillräckligt skyndsamt när man fick anmälan och konstaterar att rutiner saknas för att kunna hantera liknande ärenden.

– Vi tycker att det är väldigt bra att Ivo tittar på det vi gör, för vi har svåra ärenden som inte alltid är jättelätta att hantera och vi försöker hantera dem så klokt som möjligt utan att göra skillnad på människor, säger Eva Leijon.

Varför bedömde inte socialtjänsten flickans situation som akut? Starta klippet och ta del av Eva Leijons resonemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.