Lagen handlar om att EU:s medlemsstater ska säkerställa att bioavfall separeras eller samlas in och inte blandas med andra typer av avfall.
Därför har de nya tunnorna i Sollefteå kommun två fack, ett för matavfall och ett för brännbart avfall.
– Det konkreta är att man får en ny soptunna. Det viktigaste man märker är en miljö- och klimatåtgärd, att matavfall kan tas hand om och bli till biobränsle, säger Majed Safaee, kommunikatör på Sollefteå kommun.
Upprört på sociala medier
Förslaget om de nya tunnorna togs upp på kommunfullmäktige i oktober. Där visades en kalkyl på att det skulle bli dubbelt så dyr soptaxa för hushåll med en tunna som rymmer 80 liter – vilket upprörde många på sociala medier.
– Det beror på hur man räknar procenten. Vi har haft ett system där de som haft små soptunnor har betalat mindre än vad de egentligen skulle gjort. Nu försöker vi göra ett så rättvist system som möjligt, säger Majed Safaee.
Förhoppningen är att beslut om tunnorna tas innan årsskiftet.
Hör Majed Safee förklara vad prisökningen blir och vad pengarna går till i klippet ovan.
soptunnorna i din kommun
Sundsvall: Varje hushåll har idag två kärl, ett för matavfall och ett för övrigt avfall. 2027 kommer nya tunnor med fyrfack.
Örnsköldsvik: Frivilligt om man önskar ett kärl för matavfall. Från 2027 väntas nya fyrfackstunnor. Då kommer soptaxan att påverkas.
Kramfors: Nya tvåfackstunnor kommer i december 2023. Soptaxan kommer påverkas.
Sollefteå: Nya tvåfackstunnor väntas. Soptaxan kommer påverkas.
Timrå: Ska söka dispens för att ha kvar sina soptunnor under nästkommande år. 2025 planeras ett byte till tunnor med fyrfack. Oklart om taxan påverkas.
Ånge: Tunnor med två fack har börjat komma till hushållen. Soptaxan kommer påverkas.
Härnösand: Har redan soptunnor med två eller fyra fack till kunderna.