Sollefteå kommun bygger ut och renoverar vatten- och avloppsnätet för 85 miljoner de närmaste fem åren. Personen på bilden har inget samband med artikeln.

Sollefteå storsatsar på VA-nätet

Publicerad

Sollefteå kommun moderniserar och bygger ut systemen för vatten och avlopp, bland annat en ny huvudledning till centralorten.

Omkring 100 mil ledningar och 216 anläggningar av olika slag försörjer 75 procent av Sollefteåborna med vatten och avloppshantering. Men VA-nätet är bitvis föråldrat och för att klara klimatförändringarna ökar kommunen sina investeringar på flera håll.

Under fjolåret satsade kommunen 15 miljoner, bland annat på ett nytt vattenverk i Björknäset, och för 2018 har man avsatt 16 miljoner kronor till 25 projekt.

Ny huvudledning

– Sollefteå kommun fortsätter även ett flerårigt projekt med att förstärka vattenförsörjningen i Sollefteå med att bygga en till huvudvattenledning in till centrum. Även i Långsele fortsätter ett flerårsprojekt där huvudvattenledningen mellan vattenverket i Österforse och Långsele samhälle förnyas, säger Åke Gullersbo, chef för tekniska enheten.

De kommande fem åren satsar kommunen 86 miljoner på VA-nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.