Foto: SVT/Peter Nässén

Säl på vift: ”Som andra ungdomar kan de hamna lite fel”

Uppdaterad
Publicerad

Att en sälkut dyker upp mitt i stan är inte så konstigt, tycker naturvårdshandläggaren Peter Nilsson som fick gripa in och hjälpa polisen att flytta sälen.

– Som andra ungdomar kan de hamna lite fel i början, konstaterar han.

Med ett resolut grepp om stjärten lyfte naturvårdshandläggaren Peter Nilsson från länsstyrelsen upp den fräsande sälungen och tillsammans med polisen packade han in kuten i en duk. Sedan blev det transport ut till Sundsvallsbrons norra fäste där vattnet var isfritt. Peter Nilsson förklarar varför sälkutar ofta kommer upp på land så här års:

Öppet vatten

– De vill komma upp på land och vila. Ungarna lever ensamma efter att mamman fött upp dem med den feta modersmjölken. Sedan får de klara sig själva och då är de som andra ungdomar och kan hamna lite fel i början, men förhoppningsvis går det bra nu när vi har hittat öppet vatten, säger han.

Rejält fettlager

Sälkuten som såg ut att ha ett rejält fettlager på kroppen, hoppade mycket riktigt ut mot iskanten och det öppna vattnet, den tycktes ha förstått vad som gäller och kanske undviker den stadsmiljön i fortsättningen. Peter Nilsson har gott hopp om att den ska klara sig.

– Når den det öppna vattnet kommer den säkert att klara sig, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.