Exponeringen för spel i olika former har aldrig varit större än nu. Foto: TT

Spelmissbrukare får rätt till behandling

Publicerad

Ny lagstiftning från och med i år, ger spelberoende samma rätt till behandling som alkohol- och drogmissbrukare. Behovet är stort, menar Henrik Vestberg, vid Sundsvalls Behandlingscentrum.

– Vi har aldrig nånsin varit så exponerade för spel.

Spelmissbruk är ett samhällsproblem och 1 januari i år kom lagen som ger även spelberoende rätt till vård. Det sätter press på kommuner och landsting som nu har en skyldighet att erbjuda behandling mot spelmissbruk. Sundsvalls kommun är den enda kommunen i länet som har beredskap att ta emot de hjälpsökande.

Fler sökande

Sundsvalls behandlingscentrum har funnits i många år och har både rådgivningsbyrå och heldygnsbehandling. I och med den nya lagen räknar man med något fler hjälpsökande, men till skillnad från många andra kommuner är det inget problem i Sundsvall.

Lars Fahlman är enhetschef inom socialtjänsten i Sundsvall. Foto: SVT

– Det kommer att gå utmärkt, säger Lars Fahlman, enhetschef socialtjänsten.

Spel finns överallt

Henrik Vestberg arbetar vid Sundsvalls behandlingscentrum och har lång erfarenhet av spelmissbruk. Han är inte förvånad över att många drabbas.

– Vi har aldrig nånsin tidigare varit så utsatta för exponering av spel. Du kan inte en gå och handla mjölk utan att se jackpotskyltar, vinstogram och så vidare.

Han hoppas att fler vågar söka hjälp, men vet att det kan vara ett stort steg att ta.

– Spelmissbruk är skammens sjukdom, säger han.

Behandlingsbart

Den drabbar ofta män i 30-års åldern ofta har de ett idrottsintresse.

– Det börjar med drömmen om storkovan som ska sätta guldkant på tillvaron, men det går ganska snabbt över till något annat. Ofta handlar det om att lindra ångest.

Att börja prata högt om det skamfyllda spelandet är trots allt den bästa vägen ut och Henrik Vestberg vill ge hopp åt de som tvekar att söka hjälp.

– Många som kommer till oss blir spelfria – det är en behandlingsbar sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.