Spelberoende kvinnor inget som förvånar

Uppdaterad
Publicerad

KRAMFORS/SUNDSVALL I Kramfors finns flera behandlingshem mot alla typer av beroende. Att just gruppen spelberoende kvinnor över fyrtio ökar är inget som förvånar.

– Jag kan se på behandlingshemmet där jag jobbar att kvinnorna blir fler. Vad det beror på är svårare att säga. Men kanske har omgivningen blivit litet mer tillåtande. Det är inget smutsigt missbruk, säger Olle Granath, föreståndare på Korpnästets behandlingshem i Kramfors.

Samtidigt är spelmissbruk inte alltid så lätt att upptäcka. Det finns ofta kombinerade beroenden.

Spelberoende – Västernorrland

– Dom som kommer till oss och är spelmissbrukare kommer ofta för att de missbrukar alkhol eller narkotika. När dom sen blir drogfria upptäcker vi ibland att det är spel som är deras huvudberoende, säger Olle Granath.

Men det finns även storspelare som inte är beroende. Gränserna är flytande. Det gäller att vara uppmärksam på sitt eget beteende.

– Om du spelar i situationer där du annars är stressad och upplever ett lugn av att spela fast du borde göra andra saker, då upptäcker kroppen att spel är något som dämpar olustkänslorna och då finns det risk att man hamnar i ett beroende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende – Västernorrland

Mer i ämnet