Det radikala förslaget att råda bot på det växande överskottet av kyrkobyggnader genom att jämna dem med marken kommer alltså från debattörer inom Svenska Kyrkan.
Allt färre medlemmar och allt glesare besök – samtidigt som kyrkorna står där de står. Och kostar pengar.
– Det här suger musten ur många församlingar, säger Anders Mannqvist, fastighetsansvarig i Borgsjö-Haverö församling i Ånge kommun.
”Spräng kyrkor och gör vackra ruiner
En tickande ekonomisk bomb för kyrkan, menar prästen och etikkonsulten H B Hammar. Ett problem som måste hanteras innan det blir för sent, menar Hammar. Sälj de överflödiga kyrkorna, menar han, och om inte det går, riv eller spräng – men värdigt och varsamt – och skapa ruiner.
I Härnösands stift, som omfattar Västernorrlands och Jämtlands län, finns idag cirka 220 byggnader. Samtidigt har antalet medlemmar minskat med nära 14 procent sedan kyrkan skiljdes från staten 2000.
Hammar får stöd av Tor Frylmark, domprost i domkyrkan i Härnösand:
– Man måste nog göra en översyn för att se VAR det finns överflödiga kyrkor i stiftet, menar han.
– Kyrkan måste våga ta ett radikalt grepp, säger Frylmark.
Tung börda för församlingarna
Anders Mannqvist i Borgsjö-Haverö församling har fyra kyrkor att ta hand om. Han pekar på att kyrkan har ett lagligt reglerat uppdrag att ansvara för att bevara byggnader som utgör en del av kulturarvet.
Även om man idag bland annat får statligt stöd för underhåll, sk kyrkoantikvariska medel – en summa för hela landet på en halv miljard per år, så blir det en tung ekonomisk börda för församlingarna:
– Mycket går idag till fastigheter och underhåll, pengar församlingarna hellre skulle lägga på kärnverksamheten, säger Mannqvist.
Samtidigt har Domkyrkan i Härnösand precis renoverats och byggts ut för närmare 50 miljoner kronor – arbetet har faktiskt inneburit att domkyrkan på ett vis blivit mindre. Efter ombyggnaden kan mindre avdelningar av kyrkan användas för mer begränsade sällskap.