Foto: Claudio Brescani, TT

Stafettkostnaderna i regionen minskar

Publicerad

När Sveriges kommuner och landsting, SKL, sammanfattar landstingens och regionernas ekonomi efter andra kvartalet har kostnaden för hyrpersonal minskat.

Kostnaderna för inhyrd personal inom primärvården minskar i mer än hälften av landstingen och regionerna konstaterar SKL. För Västernorrlands del minskar kostnaderna i primärvården, somatiska vården och i den psykiatriska vården. Detta jämfört med samma kvartal i fjol.

Men trots den positiva utvecklingen i Västernorrland och på flera andra håll ökar inhyrningskostnaden med drygt sex procent i riket. Detta trots att alla landsting och regioner har ökat antalet tillsvidareanställda.

Sedan 2010 har antalet  tillsvidareanställda ökat för varje år, förra året med nära 6 000 personer. I november 2017 var cirka 245 000 personer sysselsatta inom vården. Målet för SKL är att vara oberoende av inhyrd personal senast den 1 januari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.