Visa alla (4)
Visa alla (4)

Enorm vindpark invigs

Uppdaterad
Publicerad

Nära 700 personer deltar när Stamåsen, en del av Norrlands största vindkraftsprojekt, invigs på torsdagen. En miljard har investerats i bygget. Mittnytt är på plats och rapporterar från parken som ligger i Strömsunds och Sollefteå kommuner och som består av 26 vindkraftverk.

Parken förväntas leverera cirka 200 GWh årligen, som motsvarar hushållsel för 39 000 villor eller 96 000 lägnheter. Parken drivs av Statkraft SCA Vind AB som ägs till 60 procent av Statkraft och till resterande del av SCA.

Fler parker på gång

Stamåsen är en del i en satsning på ett flertal vindparker i både Västernorrland och Jämtland. Det klassas som en av landets största vindkraftsinvesteringar. Samtidigt pågår byggandet av ytterligare tre parker; Mörttjärnberget, Ögonfägnaden och Björkhöjden. Det handlar om sammanlagt 186 vindkraftverk och tillsammans uppskattas de bidra med 1,6 TWh per år.

Kan ersätta fossila bränslen

Byggnationen skapar runt 300 arbetstillfällen varav en tredjedel förväntas bli av lokal arbetskraft. När allt väl är klart blir det cirka 50 arbetstillfällen året om.

Den här förnyelsebara energin minskar koldioxidutsläppen med över en miljon ton per år och kan på sikt ersätta fossila bränslen.

Mittnytts team: reporter Tomas Tiberg och fotograf Jan Ödling är på plats och kommer att rapportera från invigningen av Stamåsen under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSVAB

Mer i ämnet