Foto: Scanpix

Stämmer tågtillverkare

Uppdaterad
Publicerad

Tyska tågbolaget Deutsche Bahn har, liksom svenska Norrtåg, ständiga problem med sina tåg. Nu har man fått nog och stämmer tågtillverkaren Bombardier på miljardbelopp.

Det rör sig om två rättsprocesser som dragits igång av Deutsche Bahn. En stämning har lämnats in till en domstol i Berlin och rör axlarna och vagnarnas förmåga att luta i kurvorna. Problemen har drabbat 200 regionaltåg. Den andra stämningen har lämnats in i München och rör fel på tågens bromssystem. Dessa problem har även drabbat pendeltåg. De aktuella tågen levererades i början av 1990-talet.

Bromsfelen har lett till att tågen oftare måste stå på verkstad och när de är i trafik måste de framföras med låg hastighet. Enligt den tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung rör stämningen ett belopp på 1,43 miljarder kronor.

Norrtåg

SVT Mittnytt har under lång tid rapporterat om de problem som drabbat de tåg av typen Coradia Nordic (X62) som trafikerar Botniabanan. Dessa tillverkas av fransk-tyska Alstom och affären var värd nära en miljard. 

I januari stoppade inköpsföretaget Transitio betalningarna till Alstom. Dessa skulle återupptas i takt med att problemen löstes. Men trafiken på sträckan Umeå-Luleå står fortfarande helt stilla.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrtåg

Mer i ämnet