Stångån i Njurunda torrlades i september 2016

Å torrlades – polisutredning mot kraftbolag

Uppdaterad
Publicerad

Vattenflödet i Stångån i Njurunda söder om Sundsvall ströps plötsligt och havsöring och andra fiskarter blev instängda och hotade att dö. Händelsen anmäldes till polisen av länsstyrelsen och nu har en förundersökning inletts.

Händelsen inträffade i september 2016, både vuxen fisk och yngel hotade att dö i den torrlagda åfåran och havsöringens lek riskerade att bli spolierad. Nu bekräftar polisen att man inlett en förundersökning mot kraftbolaget Torrsjö kraft.

– Bakgrunden är att länsstyrelsen anmält att det skett en underdämning, säger Petter Kjellman vid polisen i Sundsvall.

 Strypningen av vattnet observerades även av privatpersoner som senare har hörts av polisen. Observationerna tyder på att torrläggningen har ägt rum.

– I stort så vidimerades förundersökningen i sak, det vill säga att det var en underdämning, säger Petter Kjellman som nu väntar på besked från ansvarig åklagare om hur man ska gå vidare i utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer