En gisten 53-åring ska genomgå en rejäl make-over. I höst börjar renoveringen och 2023 är det färdigt. Kostanden? Ännu oklart.

Stängs för ombyggnad – i två år: Jätterenovering av Regionens Hus inleds

Uppdaterad
Publicerad

Regionens Hus i Härnösand är på väg att tömmas. Det 12 000 kvadratmeter stora huset ska genomgå en omfattande renovering – som inte är klar förrän 2023.  I dag drogs tidsplanen för regionstyrelsen. 

Beläget mellan E4:an och Nattviken i Härnösand är Regionens Hus svårt att missa. För tre år sedan fyllde den 12 000 kvadratmeter stora fastigheten 50 år, och huset lider numera av ganska omfattande ålderskrämpor.

Planen från början var att fixa fukt- och mögelskador, men projektet har nu vuxit till en omfattande renovering.

Huset i kvarteret Kråkan 2 är kort sagt rätt gistet. 

Tidsplan klar – men inte kostnaden

Idag drogs själva tidsplanen för regionstyrelsen, och enligt planen ska arbetet inledas någonstans i månadsskiftet september/oktober.

Renoveringen kommer att ta rejält med tid och först 2023 blir det inflyttning igen.

Enligt regionens ekonomidirektör Dick Rytterdahl kommer upphandlingen att börja redan under sommaren, men han uppger samtidigt att kostnadskalkylen ännu inte är klar. 

Än.

Men snart.

När regionstyrelsen möts igen den 10:e juni ska politikerna ha siffrorna på bordet för beslut.

En sak är nog säker – billigt kommer det knappast att bli.

Under tiden pågår uflyttningen av personal och politiker. Etapp 1 ska vara klar om ungefär en månad, och i början av september ska huset vara tomt. 

”Nybrutalism”

Regionens Hus ritades i mitten av 60-talet av en arkitektfirma i Örnsköldsvik, av arkitekterna Karl Spets och Svante Macris.

1968 stod det klart.

Det är byggt i stil som kallas ”brutalism” eller ”nybrutalism” där betong, stål och glas ska samverka.

Andra exempel på den här stilen – som fick sitt namn i England på 50-talet -  är skattehuset i Sundsvall och även fastigheten vid Vängåvan i Sundsvall där Swedbank idag har sin lokaler.

Källa: Länsmuseet / Johanna Ulfsdotter, antikvarie

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.