Statkraft och SCA tvekar inför fortsättningen

Uppdaterad
Publicerad

SCA och Statkraft tvekar inför den fortsatta vindkraftutbyggnaden i länet. Fem miljarder står på spel.

SCA och Statkraft inviger på onsdagen Skandinaviens största vindkraftpark väster om Ramsele. Företagen har hittills investerat 11 miljarder i ny vindkraft i gränslandet mellan Västernorrland och Jämtland men det är oklart om det blir någon fortsättning. Avgörande är om kommunerna och miljöprövningsdelegationen ger klartecken till större kraftverk än vad som hittills byggts.

– Det är en stor oäkerheten på energimarknaden och för att kalkylerna ska gå ihop behöver vi bygga större och effektivare kraftverk, säger Urban Blom som är vd för SCA och Statkrafts gemensamma vindkraftbolag SSVAB.

Redan idag har SCA och Statkraft byggt stor. De 123 kraftverk som invigs idag består av ett 150 meter högt torn och är i storlek jämförbara med Kaknästornet och pylonerna på Höga Kustenbron.

Men det räcker inte enligt SSVAB. Bolaget har ytterligare 100 kraftverk på ritbordet som man enligt planerna vill bygga i Björkvattnet, Bodhögarna och Stamåsen men då handlar det om 200 meter höga kraftverk. Skillnaden mellan ett 150 meter och 200 meter höga vindkraft är 20 procent mer elproduktion vilket motsvarar hushållselen till 400 villor.

Ett besked från Miljöprövningsdelegationen väntas innan sommaren.

– Vi tittar på flera scenarier inför framtiden men just nu är fortsättningen beroende av om vi får bygga större verk, säger Urban Blom.

Berörda kommuner har lämnat skiftande besked om hur man ser på de nya större kraftverken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSVAB

Mer i ämnet