Stöde IF – rena Åshöjden

Uppdaterad
Publicerad

Stöde IFs fotbollssäsong för tankarna till de klassiska böckerna om Åshöjdens BK. Herrlaget från orten med knappt 600 invånare har nu gått från division 5 till division 3 på två år – enbart med spelare som är födda och uppväxta i byn.

Sista serieomgången spelades i helgen. På Stöde idrottsplats tvålade hemmafavoriterna till Medskogsbrons BK med 6-0, och efter slutsignalen firades de redan sedan tidigare klara seriesegrarna ordentligt.

Nästan hela Stöde hade slutit upp för att hylla de division 3-klara hjältarna. Nu blir det spel utanför distriktet för laget från byn.

Familjen Karlsson styr

Och det är kring familjen Karlsson som det mesta kretsar när det gäller Stöde IFs herrar.

Pappa Göran är klubbordförande och fystränare, mamma Lena är lagledare, äldste sonen Anders spelar i laget, mellanbrodern Jens är materialare och minstingen Martin är tränare och coach.

”Mycket fotboll”

Vad samtalen vid söndagsmiddagarna handlar om är lätt att gissa.

– Ja, det är väldigt mycket fotboll förstås. Vi pratar väl lite om maten också kanske, men annars är det fotboll och inte så mycket annat, medger Lena.

Modellen bakom Stödes framgångar är den klassiska på små orter: sammanhållningen, gemenskapen, lagandan.

– Alla ställer upp. Även de som får mindre speltid är med på träningarna och ger järnet. När vi ska göra jobb för att dra in pengar är det samma sak. Alla gör allt för varandra, säger Martin.

Tuffare tider väntar

Årets division 4-spel gick som en dans. Ofta, som i avslutningsmatchen, har man varit överlägsna trots att man alltså varit nykomlingar.

Nu väntar spel i trean – med långa resor, tuffa ekonomiska förutsättningar och mycket hårdare motstånd.

Är klubben redo?

– Nej. inte ett dugg, säger ordförande Göran och skrattar.

– Nej, men det är nu arbetet börjar. Med att behålla de sponsorer och samarbetspartners som vi har, och dessutom helst då skaffa fler. Ekonomin måste gå ihop och vi har ju fler verksamhetsgrenar inom föreningen också – inte bara herrfotboll, fortsätter han.

Fler lirare på byn

Tränare Martin berättar att det finns Stödegrabbar som spelar i andra föreningar som nog kommer att uppvaktas inför nästa säsong.

– Det finns killar på byn som inte spelar fotboll här just nu men som man kanske skulle kunna fånga upp igen, säger han hemlighetsfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.