Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, höll inledningstalet vid distriktskongressen. Foto: SVT/ Rolf Lunneborg

Stökig (S)-kongress att vänta i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Tumultet i landstinget drar idag in på Parkaden i Härnösand när socialdemokraterna i länet håller distriktskongress. Sjukhusfrågan i Sollefteå splittrar.

Sprängstoffet återfinns i fyra motioner som kommer att dominera kongressen och sätta partilinjen inför det avgörande beslutet i landstingsfullmäktige om knappt två veckor. I praktiken står striden om Sollefteå sjukhus och dess framtid som akutsjukhus, det anser i vart fall en högljudd och välorganiserad opinion i Sollefteå.

Strid om Sollefteå

Vid lördagens disktriktskongress kommer debatten att stå kring fyra motioner. Två motionärer, från Sundsvall respektive Timrå, föreslår att Sundsvalls sjukhus får rollen som länets specialist- och akutsjukhus medan Sollefteå och Örnsköldsvik omvandlas till närsjukhus. Mot detta står står två motioner från Sollefteå arbetarekommun som går på direkt motsatt linje, som vill förstärka akutsjukvården på samtliga tre sjukhus och bibehålla Sollefteå sjukhus som idag.

Norrtäljemodell

Ytterligare en motion som behandlats av Sollefteå arbetarekommun och har stöd av arbetarekommunen i Kramfors vill öppna för en Norrtäljemodell i Ådalen. Det vill säga att Kramfors och Sollefteå kommuner, i samarbete med landstinget, genomför ett försök med en sammahållen omsorg, primärvård och akutsjukvård i Ådalen. Sollefteå sjukhus skulle på det sättet kunna överleva som akutsjukhus genom ett samarbete med kommunerna.

(S) splittrat

Striden om Sollefteå sjukhus har splittrat länet och partierna i landstingspolitiken från vänster till höger. Ångermanland, men främst Ådalen, står mot Medelpad och tydligast har konflikten varit inom socialdemokratin. Landstingsrådet Elisabeth Strömqvist (S) var det första offret i höstas och efter henne lovades ett omtag i omstruktureringen av landstinget. 160 miljoner ska sparas – det är partierna överens om, men frågan HUR det ska sparas har fortsatt att kräva offer.

Avhopp i veckan

Tydligaste exemplet är vice landstingrådet Linnea Stenklyfts (S) avgång i förra veckan. I början av veckan undertecknade hon en debattartikel där den sociakdemokratiska landstingsledningen lade fram förslaget att Sollefteå skulle bli länets ortopediska centrum som plåster på såren. Fyra dagar senare röstade Linnea Stenklyft från Junsele i Sollefteå kommun nej till samma förslag i landstingsfullmäktige och meddelade sin avgång.

Landstingsrådet Erik Lövgrens kommentar efteråt var att hon fallit offer för hemmaopinionen.

Betryggande majoritet

I landstingsstyrelsen klubbades dock beslutet att lägga ned akutortopedin i Sollefteå och ersätta dessa med ett centrum för planerade ortopediska operationer i genom med bred majoritet. Men Ådalen har inte gett slaget förlorat och idag flyttar striden in på den socialdemokratiska partikongressen där motionerna ska behandlas under eftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.