Therese Sjögren är chef vid arbetsförmedlingen i Sundsvall, Timrå, Härnösand och Ånge. Foto: Barbro Sellin, SVT

Stor arbetskraftsbrist på het arbetsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar en stor undersökning där Arbetsförmedlingen ska intervjua cirka 600 arbetsgivare i länet om läget på arbetsmarknaden. Syftet är att bättre möta näringslivets behov av arbetskraft.

Arbetsmarknaden är urstark i Sverige just nu. Bara i Västernorrland beräknas ytterligare 1 100 personer komma i sysselsättning det närmaste året.

Den stora utmaningen är bristen på arbetskraft med rätt kompetens.

Rekryteringsbehov

Nu ska Arbetsförmedlingen försöka möta den utmaningen och gör det genom att intervjua arbetsgivarna, bland annat om vilka konsekvenser arbetskraftsbristen får. De kommer också att få frågor om antalet anställda och om de tänker nyanställa.

– Intervjuerna hjälper oss att fånga upp arbetsgivarnas rekryteringsbehov och att vidareutveckla våra kontakter med arbetsgivarna, säger Therese Sjögren, chef Arbetsförmedlingen i Sundsvall, Timrå, Härnösand och Ånge.

Den färdiga prognosen om framtidsutsikterna kommer att presenteras 12 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.