Arkivbild Foto: Berit Roald / TT

Utbildade lärare ratar skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i Västernorrland behöver rekrytera 1700 lärare de närmsta två åren. Samtidigt väljer utbildade lärare bort skolan.

Sverige är i akut behov av utbildade lärare. Samtidigt är det många i yrkesgruppen som väljer andra karriärer än just läraryrket. Statistiska centralbyrån genomförde ifjol en enkätundersökning som visar att en majoritet av lärare som inte jobbar inom skolan kunde tänka sig att arbeta som lärare igen.

– Många lärare lämnar yrket med sorg i hjärtat. Att vara lärare är ett kvalificerat och utmanande yrke som med rätt förutsättningar är ett riktigt drömjobb. Men idén om vad läraryrket skulle kunna vara räcker inte. Vi ska inte tro att fler vill bli lärare eller att de som utbildat sig kommer att stanna kvar om lönen och villkoren inte är konkurrenskraftiga, säger förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.

38 000 väljer andra yrken

I Frånvarorapporten presenterar Lärarförbundet siffror på hur många lärare som behöver rekryteras och hur många utbildade lärare som valt andra jobb än läraryrket. Regeringen beräknar att det kommer att saknas 60 000 lärare 2019 för att täcka behoven i skolor och förskolor. Samtidigt arbetar drygt 38 000 utbildade lärare inom andra yrken. I Sundsvall jobbar 311 av totalt 1946 lärare med annat.

– Lärarbristen är inte ett olösligt mysterium. Med högre lön, rimliga arbetsvillkor och mer makt över yrkesutövandet går trenden att vända och få fler att vilja bli och fortsätta vara lärare, säger Johanna Jaara Åstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.