Stor brist på tekniklärare

Publicerad

70 procent av länets tekniklärare saknar behörighet – i Örnsköldsvik går näringslivet nu in och stöttar undervisningen.

Om fem år kommer det att saknas 55 000 lärare enligt Lärarförbundets beräkningar – och bristen märks redan på många håll i landet.

Sämst är läget för teknikämnet. I Västernorrland saknar 70 procent av tekniklärarna behörighet – det visar statistik som Lärarnas tidning tagit fram. Och skolorna kan inte lita på återväxten – i fjol vår utexaminerades inte en enda tekniklärare för högstadiet.

Christer Jonsson är tekniklärare på Själevadsskolan utanför Örnsköldsvik. Han ser flera orsaker till bristen på tekniklärare.

– Samhället har förändrats. Vi har gått från ett industri- till ett tjänstesamhälle och det gör att färre ungdomar i dag söker till teknik- och matte, no-områdena.

I Örnsköldsvik följer industriföretagen med oro utvecklingen inom teknikämnet och går nu in och stöttar skolorna.

– Industrigruppen och Komtek ska träffa alla tekniklärare på högstadiet och tillsammans fundera hur vi kan hjälpas åt att höja intresset för teknikundervisningen. Industrin vill jättegärna hjälpa till, säger Jan Westman på Komtek. 

SVT: Men ni kan inte göra lärarna behöriga...

– Nej det kan vi inte, men vi kan hjälpa till med kortare utbildningsträffar  och låna ut material och på så sätt få tekniken lite mer spännande i skolan, säger Jan Westman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer