Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi måste alla hjälpas åt och ta ansvar för att minska risken för smittspridning bland de äldre, säger Marianne Persson, ordförande i Kommunals sektion i Kramfors. Hör henne i klippet här. Foto: Barbro Sellin SVT

Stor oro för smittspridning inom äldreomsorgen i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Under en längre tid har personal och fack inom äldreomsorgen i Kramfors varnat för följderna av att medarbetarna hoppar mellan verksamheterna för att fylla ut vakanser – och därmed riskerar att sprida coronaviruset bland de äldre.
Nu har det alltså hänt.
– Ledningen har inte lyssnat på oss. Det tycker jag de ska ta sitt ansvar och göra, säger Marianne Persson på Kommunal.

Under torsdagen träffade SVT Västernorrland Kommunals sektion i Kramfors. Personalen på både hemtjänsten och äldreboenden har länge varit oroliga över att att de hoppar mellan olika arbetsplatser. Något som facket fått flera samtal om.

– I vissa fall har medlemmarna bytt arbetsplats fyra gånger per dag. Det har varit ett enda virrvarr, säger Marianne Persson, ordförande för Kommunals sektion i Kramfors.

”Frustrerande”

Kommunal har ungefär 700 medlemmar i äldreomsorgen i Kramfors. Av dem är det en tredjedel som bli utlånade stadigt.

– Vi tog det på ett centralt samverkansmöte för två veckor sedan och tyckte att man skulle begränsa utlåningen, berättar Marianne Persson.

Men de tycker inte att ledningen hörsammat deras varningar.

Smittkällan oklar

– Man blir ju lite frustrerad när de inte lyssnar på oss. Det tycker jag att de ska ta sitt ansvar och göra. Vi måste alla hjälpas åt i det här läget, säger Marianne Persson.

I dagsläget är det okänt hur de två personerna på det aktuella äldreboendet i Kramfors smittats av coronaviruset och smittspårning pågår.

”Stabil personalgrupp”

Smittskyddsläkare Hans Boman vill inte kommentera Kramfors kommun bemanningsupplägg, men säger att generellt är det en fördel att ha en stabil personalgrupp. Samtidigt säger han att risken att smitta andra är liten så länge man själv är frisk.

– Man behöver inte vara rädd att sprida smittan så länge man mår bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet