Foto: SVT Design

Stor vattenläcka drabbade hundratals hushåll i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En stor vattenläcka i Granloholm i Sundsvall har gjort ett stort antal hushåll utan vatten under onsdagen. Felsökning och reparation pågår, men arbetet drabbades av motgångar under eftermiddagen.

Flera personer hörde av sig till SVT Västernorrland under senare delen av eftermiddagen. Vattenleveransen till delar av området Granloholm har upphört.

När SVT når driftchefen Stefan Hanning, ansvarig för ledningsnät vid Mittsverige Vatten och Avfall, bekräftar han situationen.

– Det började med en vattenläcka på Haparandavägen. I samband med det gick en huvudavstängningsventil sönder. När vi skulle dra på den, gick den sönder och det började spruta vatten.

Nytt fel på eftermiddagen

Det första felet inträffade på förmiddagen, den senare händelsen kom vid 17-tiden på eftermiddagen.

– Då drabbades ett mycket större område, säger Stefan Hanning och radar upp gatorna: Haparandavägen, Uppsalavägen, Umeåvägen, Luleåvägen.

– Vi skulle ha varit klara om inte ventilen hade farit, säger han.

Vid 19.30-tiden uppger han att man jobbar med att gräva fram ventilerna som är trasiga. Arbetet fortsätter under kvällen, men det finns ingen prognos om när skadan ska vara åtgärdad.

Hundratals hushåll

Det rör sig om 80-90 fastigheter varav flertalet flerfamiljshus, enligt Stefan Hanning, Mittsverige Vatten och Avfall. Hur många människor som drabbats har han ingen uppgift om. Sannolikt rör det sig om flera hundratals hushåll. I området finns bland annat radhus, parhus och lägenhetshus.

Vattentankar utställda

Information om händelsen har varit bristfällig, exempelvis har bolagets hemsida inte gått att nå. Stefan Hanning ska ta detta vidare under kvällen angående hemsidan.

Två vattentankar har ställts ut, så att boende kan hämta vatten i dunkar. Det finns på Haparandavägen och Uppsalavägen.

Strax före klockan 23 var vattnet tillbaka meddelade en av de drabbade som bor på Luleågatan.

– Ja de var de första att få vattnet tillbaka. Efter det fick de andra också tillbaka vattnet, säger Stefan Hanning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.