Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I vintras stod maskinerna stilla och Viksjö blev centrum för en bygghärva vars slut fortfarande inte går att skönja. Nu tar en konkursförvaltare över och granskar Active Works affärer.

Storkonkurs efter vinterns vindkraftbråk i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

Betalningen till underentreprenörerna uteblev och bygget stod stilla i månader. Nu skrivs slutkapitlet i det stora vindkraftbråket i Viksjö sedan entreprenadföretaget Active Works begärts i konkurs.

I veckan begärdes bolaget i konkurs vid Stockholms tingsrätt och det står nu allt mer klart att underentreprenörerna i Viksjö blir utan pengar.

Bolagets vd, Göran Solig, bekräftar för SVT Västernorrland att det sannolikt inte finns några pengar att betala ut.

– Nej, det är riktigt. Det finns en stor risk att ingen får betalt, säger han till SVT.

Ofattbara belopp

Det rör sig om ofattbara belopp. I somras redovisade bolaget skulder på minst 142 miljoner kronor till 189 företag. Flera av dem är mindre entreprenadföretag som hade maskiner och personal vid vindkraftbygget i Viksjö. De blir nu utan ersättning. Att det blir så lastar nu Active Works media och den negativa uppmärksamhet företaget drog till sig i Viksjö.

SVT Västernorrland har bland annat berätta om kopplingar mellan Active Works och Hells Angels och att det funnits en hotfull attityd på bygget. I våras berättade också SVTs Uppdrag granskning om vindkrafthärvan i Viksjö och om alla småföretagare som hamnat i kris sedan pengarna från Active Works sinade.

Slängdes ut

Active Works har hävdat att deras betalningar upphörde till följd av att de inte fått tillräckligt betalt av den tyska huvudentreprenören Nordex, medan Nordex i sin tur hävdat att de betalat enligt kontraktet.

Det blir nu en konkursförvaltare som får uppdraget att reda ut härvan och förmodligen återstår många frågetecken att räta ut. Active Works har bland annat ställt ett krav på 239 miljoner kronor på Nordex efter att man i vintras slängdes ut från bygget. Vad som händer med den tvisten återstår att se men Active Works hoppas komma till ett avslut oavsett konkursen. Det säger ekonomichefen Tomas Ahlsén till SVT.

Sollefteåföretag i härvan

Det återstår också att se vad som händer med Sollefteåföretaget NL Construction som stått Active Works nära och spelade en viktig roll i Viksjö. Sollefteåföretaget som också är konkursmässigt fungerade som mellanhand i Viksjö och tog in underentreprenörer i projektet på uppdrag av Active Works. Vid senaste redovisningen hade bolaget samlat på sig 270 miljoner i skulder. Också i det fallet är det många småföretagare med koppling till Viksjöbygget som hamnat i kläm.

Under våren och sommaren har såväl Active Works som NL Construction varit under företagsrekonstruktion. I båda fallen har rekonstruktionsförsöken ansetts utsiktslösa och avbrutits vilket nu alltså resulterat i konkurs för Active Works.

UPPDATERING:

Active Works har på egen begäran försatts i konkurs av Stockholms tingsrätt. I sin ansökan uppger Göran Solig att två av företagets borgenärer står för 75 procent av fordringarna på företaget. Det är dels Sollefteåföretaget NL Construction och dels ett finans- och kreditföretag i Karlskoga.

Stockholms tingsrätt tilldelade Active Works den konkursförvaltare som man själv föreslog. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet