Bandbagn av typ BvS 10

Stororder till BAE Systems

Uppdaterad
Publicerad
BAE Systems Hägglunds har fått en miljardorder från österrikiska försvaret.

Österrike köper 32 bandvagnar av typen BvS10. Fordonen ska börja byggas nästa år. Ordersumman är inte offentlig men enligt vad SVT Västernorrland erfar är kontraktet värt drygt 500 miljoner kronor.

Övertar svensk option

Affären har sitt ursprung i det svenska försvarets köp av BvS10. Sverige hade möjlighet till ytterligare köp men den optionen har nu överlåtits till österrikiska armén. Leveranserna inleds i slutet av 2017 för att avslutas 2019.

– Kontraktet innebär att Österrike väljer att bygga vidare på en svensk lösning som baseras på den svenska BvS10-varianten, säger Ola Thorén, kommunikationsdirektör vid Hägglunds.

Varsel står kvar

Trots ordersumman kommer det inte att påverka de varsel av 150 anställda som lades i januari. Några varsel kommer inte att dras tillbaka.

– Däremot innebär ordern att beläggningen i produktionen förbättras betydligt, säger Thorén.

Hägglunds är också med och konkurrerar om ytterligare internationella försvarsorders. Mest aktuellt är Tjeckien, Polen och Australien som är intresserade av stridsfordon 90 – CV90.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer