Foto: Leif Wikberg / arkiv

Flera nya skogsbränder i norra Ångermanland

Uppdaterad
Publicerad
Det brinner på flera platser i skogarna nära gränsen mellan Västernorrland och Västerbotten. Vid Blackfjället nordost om Solberg brinner ett skogsområde på cirka fem hektar ännu sent under måndagskvällen. Samtidigt kom ett larm från trakterna norr om Björna.

– Det är tio man som kämpar mot branden vid Blackfjället. Det brinner ganska häftigt på en del ställen och det är väldigt torrt, säger Jonas Hägglund, inre befäl vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Brandplatsen ligger ett par kilometer från farbar väg.

Dirigerades om

En helikopter deltog ett tag i släckningsarbetet vid Blackfjället och vattenbombade området, men dirigerades om under kvällen när ett larm om en ny skogsbrand i trakterna mellan Björna och Fredrika i Västerbotten kom in.

Det är ett skogsområde kring Grubbtjärnsmyran nära gränsen till Västerbotten som står i brand.

– Det var brandflyget som observerade att det brinner i området. Så helikoptern skickades dit för att vattenbomba där i stället, säger Jonas Hägglund.

Som 18 fotbollsplaner

Först vid 21-tiden hade brandmännen på marken lokaliserat det brinnande området som då uppskattades vara närmare fyra hektar stort.

– Det är fyra man som jobbar med släckningen på Grubbtjärnsmyran. Det är för övrigt bara ungefär en mil mellan de båda brandhärdarna, säger Jonas Hägglund.

Sammanlagt är det alltså cirka nio hektar skog som brinner i norra Ångermanland, vilket motsvarar ungefär 18 fotbollsplaner.

Vid 21-tiden bedömde räddningstjänsten att man hade branden på Blacksjöfjället under kontroll och att man kunnat förhindra vidare spridning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer