• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Trafikljusen vid E4an i Härnösand har slutat fungera på grund av ett strömavbrott. Foto: Örjan Leek

Stort strömavbrott i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen inträffade ett stort strömavbrott som påverkade hela Härnösand. Vid 18.20-tiden meddelade Hemab att strömmen ska vara tillbaka. Avbrottet varade i cirka fyra timmar.

– Det är huvudmatningen som kopplats lös vid Murberget, och elen går vidare därifrån till Härnösand, säger Jan-Erik Olsson på Eons presstjänst.

Det är för tillfället oklart hur många som drabbats av strömavbrottet. Enligt uppgifter låg fjärrvärmenätet nere, affärer i centrala Härnösand tvingades stänga och trafikljusen slutade fungera under strömavbrottet.

– Vi har folk på väg till Murberget för att titta på det som gått fel, säger Jan-Erik Olsson.

Inget vatten

Hemab, Härnösand energi och miljö, meddelade under strömavbrottet att boende i delar av Härnösand var utan vatten.

Även flera mobiloperatörer ska ha upplevt störningar i mobilnätet under strömavbrottet.

Affärer tvingades stänga på grund av strömavbrottet i Härnösand. Foto: Örjan Leek

Det här är det andra stora strömavbrottet på kort tid i Härnösandsområdet. Senast i måndags blev hela Härnösand och även stora delar av Ångermanland utan el på grund av ett åsknedslag. Då drabbades totalt 13 850 kunder i Härnösand.

Problem i överliggande nät

Vid 16.30 meddelade Hemab att man säkertställt att deras nät är korrekt men att problemet kvarstod i överliggande nät. Eon som ansvarar för det överliggande nätet beräknades vara på plats vid cirka 17.10-tiden.

Uppdatering 18:20: Hemab uppger att hela Härnösand återigen ska ha ström. Avbrottet varade i cirka fyra timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.