Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Enormt utsläpp av okänt ämne i Bottenhavet

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen meddelade Kustbevakningen att det inte längre går att se det stora utsläppet genom satellitövervakning.

Det var under onsdagen som ett utsläpp på en yta av 77 kvadratkilometer har upptäckts i Bottenhavet, en yta ungefär lika stor som Malmö stad.

Men Kustbevakningen har fortsatt förhöjd uppmärksamhet i området, och teorin är nu att utsläppet härrör från ett fartyg som gjort ren en tank.

Utsläppet sträckte sig från strax norr om Gävle och upp till Härnösand, en sträcka på cirka 20 landmil. Men faran är inte över.

– Utsläppet är inte borta bara för att det inte syns. Vi vet att ämnen beter sig väldigt olika. Det kan försvinna och förflytta sig under vattenytan, säger Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin.

Teorin: ”Någon form av tankrengöring”

Det är fortfarande oklart vad utsläppet består av, men det rör sig enligt Kustbevakningen inte om mineralolja, det vill säga tjockolja, diesel eller bensin.

Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin säger att svar på vad utsläppet består av kommer att dröja. Foto: Privat

Teorin är att ämnet hör samman med någon form av tankrengöring.

– Det transporteras mängder av ämnen i stora tankar på fartyg och bedömningen att utsläppet är kopplat till tankrengöring grundar vi på den erfarenhet vi har av den här typen av utsläpp, säger Jonatan Tholin.

Ännu okänt ämne

Kustbevakningen försöker nu fastställa vad utsläppet består av och först därefter bestäms vilka åtgärder som ska vidtas. Under gårdagen placerades oljebojar i området som nu skickats på analys.

Det är ännu för tidigt att säga om det rör sig om något farligt ämne, enligt Kustbevakningen. Och svaret kommer att dröja.

– Vi kommer inte att ha ett svar denna vecka, har vi tur nästa vecka, säger Jonatan Tholin.

Förundersökning om miljöbrott inledd

Åklagare har inlett en förundersökning gällande miljöbrott och bland annat undersöks nu vilka fartyg som befunnit sig i området. Arbetet pågår med att fastställa vilka fartyg som varit i området.

– Vi har kunnat klarlägga vilka fartyg som rört sig i området och nu inhämtar vi information från dessa, berättar Jonatan Tholin.

Finska myndigheter och kommunal räddningstjänst på berörda orter har informerats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett stort utsläpp har upptäkts i Bottenhavet från Gävle upp till Härnösand. I klippet berättar Björn Kinert från Kustbevakningen om fyndet. Foto: SVT

Se hela SVT Nyheters direktsändning om utsläppet här.

Fakta om utsläppet

  • Utsläppet hade på onsdagen en spridning över både svensk och finsk ekonomisk zon, cirka 10 landmil från svenska kusten.
  • Kustbevakningsflyget beräkning visar att utsläppet under onsdagen täckte en yta på cirka 77 kvadratkilometer.
  • Kustbevakningens fartyg KBV 202 var på plats på positionen för utsläppet under onsdagskvällen men kunde då inte se något i vattnet.
  • Kustbevakningen fortsätter övervakningen med flyg över området i Bottenhavet tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.