Mångmiljonstriden efter Lindström

Uppdaterad
Publicerad

En fixstjärna och mediegunstlig med utställningar över hela världen. En av landets mest kända, och omtalade, konstnärer.

Bengt Lindström, barnafödd i härjedalska Storsjö Kapell, senare bofast i Njurunda, konstnärligt verksam i Paris.

Rik som ett troll, även om mycket hann brännas på livets goda genom åren – en beräkning gav vid handen att hans konst var värd 120 miljoner – som mest.

Det har gått 10 år sedan en slagrörd Bengt Lindström sattes under förvaltare, det har gått fem år sen han avled. Striden om arvet har malt i rättvisans kvarnar sedan 2007 – men det kom att dröja till mars i år innan Sundsvalls Tingsrätt kunde avfatta en s k mellandom i fallet, en dom som kan bli rena vinstlotten för den ena partern – och rena mardrömmen för den andra.

Om Bengt Lindströms konstnärsskap är känt för de TJOCKA, expressiva, penseldragen med intensiva,  SPRAKANDE,  färger – så har tiden efter hans död 2008 mest målats i svart och grått. Konstnärsskapet har nästan helt hamnat i skuggan av en bitter och långvarig tvist om arvet – en process mellan hans två barn och hans andra hustru, Michele Lindström,  där år av processande, med inlagor och motinlagor, stämmningar och polisanmälningar, vävt en alltmer ogenomtränglig juridisk väv.

Bengt Lindström

Senaste domen stor framgång för barnen

Striden handlar om barnens rätt till arv efter sin mor – Bengt Lindströms första fru Marie-Louise Boudriot Lindström, avliden 1990.  De två barnen, Alexandre och Marianna Lindström, har fått stöd för sin sak i både fransk domstol 2007 och – helt nyligen – i Sundsvalls Tingsrätt. som för en kort tid sedan kom med en så kallad mellandom, där den franska domstolens beslut ansågs giltigt även här i Sverige.

Att den franska domen nu även ska gälla i Sverige är en stor framgång för syskonen Lindström – och ett lika stort bakslag för Michele Lindström. Domen från domstolen i Évry i mars för 6 år sen slår fast att  de bägge syskonen har rätt till sitt morsarv, hälften av de dåvarande makarna Lindströms gemensamma bo.

”Hundra miljoner har försvunnit”

Curt Aspelin, mångårig vän och affärspartner till Bengt Lindström, har engerat sig hårt i arvstriden och företräder idag de bägge syskonen som ombud i Sverige.  Han färdigställer just nu en bok om hela affären, en bok han gett titeln ”Den stora konstsvindeln”.

– Hela hanteringen är en skandal från början till slut, menar Aspelin.

– Jag anser att Bengt Lindströms kvarlåtenskap har åderlåtits på minst 100 miljoner kronor, säger.

Från 120 miljoner – till hälften

Det handlar hursomhelst om mycket stora värden – enligt en utredning från 2010 slås fast att tillgångarna vid tidpunkten för Marie-Louise Boudriot Lindströms död inte var lägre än 12 miljoner Euro. Det två utredarna, den franske advokaten Patrick Deguines och experten Marc Ottavi ansåg att värdet av den kvarvarande konsten vid tidpunkten för deras utredning, alltså 2010, låg på strax under 6 miljoner Euro. 

Hälften kvar – ett antal verk har under åren sålts från det bolag, Bengt Lindström AB, som förvaltade konsten. Från bildandet av bolaget 2003 fram till sin död 2009 var advokaten Hans-Erik Andersson förvaltare och ansvarig för bolaget. 

Ersättningen för de sålda verken finns redovisade i Bengt Lindström AB som där även de konstverk som återstår finns samlade.

– Var finns dessa tavlor – rent fysiskt – idag?

– Det vill jag inte uppge, säger Patrik Adersteg, huvudansvarig för de advokater som företräder Alexandre och Marianna Lindström.

– Det skulle bara dra onödig uppmärksamhet till platsen.

Advokat Per Larsson, som förträder Michele Lindström väljer att förhålla sig skeptisk till den franska duons värdering av konsten - 

Han avfärdar även Curt Aspelins slutsatser om en plundring av dödsboet på närmare 100 miljoner.

Miljoner i bara försäkringspremier

Tydligt är dock att Lindströms tavlor idag finns samlade på ett eller par ställen någonstans i Sundsvall – en samling tavlor värda många miljoner.

Bara att försäkra konstverken uppgår till sexsiffriga belopp, kostnader som belastar bolaget. Ju längre tiden går, desto mer av ett kommande arv för syskonen Lindström förtärs dessutom av de höga försäkringskostnaderna.

– Att förvaltaren misskött sitt uppdrag står klart enligt vår uppfattning, säger Patrik Adersteg.

– Han hade ingen rätt att agera på det sätt han gjorde när han beslutade om försäljning av konstverken.

– Vi anser också att den ersättning han tagit ut för sitt uppdrag har varit orimligt hög.

Hur stora belopp handlar det om?

Det varken vill eller kan jag säga idag, men det handlar om betydande belopp, säger Adersteg till Mittnytt.

– Dessutom höga arvoden för en liten arbetsinats, lägger han till.

Tillsynen av förvaltarskap görs av överförmyndarnämnden, och i en utredning 2008 av länsstyrelsen riktades allvarlig kritik mot nämndens tillsyn i  Lindströmfallet.

Patrik Adersteg menar att hela fallet karakteriseras av misskötsel på en rad olika håll – inte bara när det gäller förvaltningen, utan även myndigheter och domstolar.

Han påpekar att det nu gått sex år sedan den franska domstolen kom med sin dom – men först först i mars 2013 kunde Tingsrätten i Sundsvall komma fram till den domen skulle vara giltig även i Sverige.

Alexandre och Marianna Lindström anser att de har rätt till ALL konst som finns kvar idag – de samlade tillgångarna idag skulle täcka den arvslott den franska domen slagit fast att de har rätt till. Men, det skulle också innebära att Michele Lindström, Bengt Lindströms andra fru, skulle bli i stort sett arvlös.

Den sk mellandomen, avfattad av Sundsvalls Tingsrätt, vinner laga kraft i början av april. Om ingen överklagar, vill säga, men den enda part som de facto KAN överklaga domen är boutredningsmannen, advokat Bengt Sörman, tillika förvaltare för Bengt Lindström AB.

– Om det blir en överklagan eller inte är inget vi tagit ställning till ännu, säger Sörman till Mittnytt.

Skadeståndskrav kan bli aktuella-

Nu väntar en kommande huvudförhandling där den utdragna striden om arvet slutligt ska juridiskt avgöras, men när den kan komma igång är ovisst.

– Det är omöjligt att säga, menar domaren vid Tingsrätten Sten Sikström, det beror helt på hur parterna nu väljer att fortsätta processen.

– Efter mellandomen kommer vi att fortsätta diskussionerna med motparten för att försöka hitta en gemensam lösning, säger Patrik Adersteg som hoppas på ett genombrott inom de närmaste sex månaderna.

Kommer ni att rikta också att rikta skadeståndskrav på er motpart?

– Jag vill inte spekulera i det idag, säger Patrik Adersteg.

OM det blir det skadeståndsanspråk kommer det i första hand att ställas på den förre förvaltaren Hans Erik Andersson eftersom man menar att Andersson misskött sitt förvaltarskap. 

Om eventuella skadeståndskrav kommer ställas mot även Michele Lindström och bolaget, Bengt Lindström AB,  återstår att se,  likaså hur höga anspråken kommer att bli.  Frågan är ju också hur de här kommande skadeståndskraven kommer att påverka själva huvudprocessen i domstolen.

Michele Lindströms ombud, advokat Per Larsson, tar talet om skadeståndsanspråk med ro:

– Det är inte första gången vi hör talas om det, säger han till Mittnytt.

Alexandre och Marianna Lindströms ombud, Curt Aspelin, väjer inte för det dramatiska när han gör sin sammanfattning: 

– Det här är en av landets största konstskandaler genom tiderna, slår han fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bengt Lindström

Mer i ämnet