Alla tillfrågade i studien kände till nån som drabbats av näthat, eller hade själva utsatts. Hör förskarna berätta om studien i klippet. Foto: SVT

Studie: Hat och trakasserier på nätet utbrett bland unga

Publicerad

Näthat, hot och trakasserier är vanligt hos barn och unga i Sundsvalls kommun. Det visar en ny studie som gjorts av två forskare vid Mittuniversitetet som kommunen beställt.

Gruppstudien kom till för att personal på fritidsgårdar i Sundsvall uppmärksammat att många ungdomar blev utsatta för näthat. Personalen ville få kunskap för att kunna arbeta förebyggande och bidra till en trygg miljö för ungdomarna.

Näthat börjar i tidig ålder

Det är cirka 50 ungdomar mellan 12 och 19 år som intervjuats i grupp. Intervjuerna har gjorts med killar för sig och tjejer för sig. Ungdomarna har berättat både om hur de drabbats och utsatt andra. Utsattheten börjar i tidig ålder.

– Ja, det kan börja i elvaårsåldern, absolut. Om du skaffar dig ett konto eller på någon app. Snapchat eller instagram. Du får en massa följare där eller vänner och så drar det igång, berättar Heléne Dahlqvist, lektor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet.

Katja Gillander Gådin och Heléne Dahlqvist har intervjuat ungdomarna som är med i studien. Foto: Barbro Sellin SVT

Dickpicks skickas

Intervjuerna genomfördes under september 2019 och tog ungefär en timme. Ungdomarna hade erfarenheter av någon form av kränkningar, mobbning, sexuella trakasserier och sexuellt ofredande där de själva eller någon kompis drabbats. Det handlade till exempel om att pojkar skickar bilder på sin erigerade penis, så kallad dickpics, till flickor.

Brist på empati

Avsaknaden av empati hos vissa av dem som trakasserar var något som förvånade forskaren Katja Gillander Gådin.

– Att man trakasserar någon som var så utsatt från början, som man såg som ett lätt offer. Det kunde vara någon som hade en förälder som dött eller som fått cancer och tappat håret, berättar Katja Gillander Gådin, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet.

Studien kommer att användas för att skapa verktyg för ungdomar och personal att bättre möta trakasserier och hot i en digital värld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.