Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här ska bäckrödingen utrotas Foto: Fredrik Israelsson

Här utrotas Sulåns bäckrödingar i unikt projekt

Uppdaterad
Publicerad

Den nordamerikanska bäckrödingen finns på många håll och räknas som en invasiv art. I ett försök att hitta en metod för att minska stammen ska bäckrödingarna i Sulån i Västernorrland utrotas.

Bäckröding är en nordamerikansk fiskart som planterades ut i Sverige som sportfisk, framförallt under 1900-talet. Den finns på cirka 300 platser i landet och räknas idag som en invasiv art.

Bäckrödingen ska bort

Som ett pilotprojekt ska bäckrödingen i Sulån nordväst om Sundsvall bort, i ett unikt försök ska hela beståndet i ån utrotas. I samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU gör länsstyrelsen ett försök att fiska bort all bäckröding i vattensystemet med hjälp av så kallat elfiske.

– Syftet är att se om det går att minska antalet bäckrödingar i mindre vattendrag, säger Fredrik Schaerström på länsstyrelsen i Västernorrland.

Inhemsk öring släpps tillbaka

Naturlig fisk som inhemsk öring släpps tillbaka medan rödingarna avlivas. På en sträcka av cirka 2 kilometer i Sulån hittar man 58 bäckrödingar och en tydlig trend är att arten blivit dominerande i bäcken vilket även kan påverka beståndet av flodpärlmussla som är beroende av öringen för att kunna sprida sig i vattendraget.

– Vår uppfattning är att bäckrödingen dominerade på de sträckor där det också är högst tätheter på flodpärlmussla vilket oroar, menar Fredrik Schaerström.

Det här är elfiske

Visa

Elfiske är en undersökningsmetod som går ut på att man med hjälp av att skapa ett elektriskt spänningsfält i vattnet bedövar fisken under en kort period och på så sätt kan samla in och räkna och undersöka fiskbestånd. Metoden skadar inte fisken och är beprövad sedan långt tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer