Foto: Pontus Lundahl/TT

Sundsvall satsar miljoner på cykling

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt tjugo miljoner kronor beräknas satsningen ”Dynamo Sundsvall” kosta. Det beskrivs som ett affärsutvecklingsprojekt.

Genom att anlägga olika sorters cykelbanor i och omkring Sundsvall ska besöksnäringen få en skjuts framåt är det tänkt. Med start 2020 ska det under tre år anläggas banor för terrängcykling i området kring Södra berget. Tre asfalterade banor ska anläggas i tre kommundelar i Sundsvall och det hela ska knytas ihop med S:t Olavsleden och den nyligen öppnade Downhillbanan i Sundsvalls slalombacke.

Med tanke på att terrängcykling pekas ut som en av de starkast växande aktiviteterna inom aktivt friluftsliv så är det en satsning i rätt riktning, så vi tror att det kan bli en riktig dragare för besöksnäringen i Sundsvall, säger projektledare Lotta Johansson i ett pressmeddelande.

Ansöker om statliga miljoner

Satsningen ska betalas med skattemedel. Region Västernorrland medfinansierar projektet med 1,9 miljoner kronor, Sundsvalls kommun har förklarat sig villiga att satsa cirka 8 miljoner kronor. Nu hoppas företrädarna för projektet på att Tillväxtverket ska dubbla insatsen genom att gå in med drygt 9 miljoner kronor.

- Dessutom har vi fått med oss 20 företag och sex föreningar som alla tror på projektet och kommer att medfinansiera, antingen med pengar eller med arbetstid. Med den starka uppbackningen har vi stora förhoppningar om att Tillväxtverket ska säga ja vid sitt beslutsmöte i december, säger Anders Erlandsson, friluftsstrateg på Kultur och fritidskontoret i samma pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.