Foto: Jenny Stjernström, SVT

Sundsvall utsedd till Sveriges vackraste stad

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Arkitekturupprorets medlemmar har röstat fram Sveriges vackraste stad 2017. Vinnaren Sundsvall fick nästan en femtedel av rösterna.

Arkitekturupproret kallar sig själva en folkrörelse och började som en grupp på Facebook 2014. Gruppen arbetar för ”vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer”. Med detta menar gruppen, lite hårddraget, inga rivningar i  det man kallar ”historiska miljöer” och småskalighet. Gruppen hänvisar även till en undersökning där de flesta medverkande förespråkar en ”traditionellt inspirerad arkitektur”.

På sin hemsida vädrar gruppen flitigt sitt missnöje över ”monsterkubism”, ”dagismodernism” och ”dysfunktionalism”.

Gillar det gamla

Sundsvalls stenstad har däremot funnit gruppens gillande. Omröstningen om Sveriges vackraste stad har pågått sedan årsskiftet och av de 10 139 röster som avgivits på Facebook föll 1 908 på just Sundsvall.

”Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland.” Skriver föreningen i en analys av omröstningen.

Slog Visby

Vinnaren Sundsvall följs av Visby och Lund i topp tre. Härnösand fick 140 röster och hamnade på sjuttonde plats tätt följd av Sollefteå med 133 röster.

Stockholm utom tävlan

Stockholm fick inte vara med i tävlingen eftersom föreningen menade att staden är oslagbar. De röster som ändå lades på huvudstaden tilldelades istället Hässleholm med motiveringen att de ändå var chanslösa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.