Sundsvalls infektionsklinik är bäst i landet på hiv-vård

Publicerad

Landets bästa hiv-vård finns på Sundsvalls infektionsklinik,

– Det viktigaste behandlingsmålet är att få omätbara virusnivåer i blodet. Och här på vår klinik har samtliga patienter omätbara nivåer i blodet, säger Håkan Ekvall som är överläkare på infektionskliniken i Sundsvall.

Det är det nationella kvalitetsregistret Infcare HIV, där landets alla hiv-kliniker är anslutna, där Sundsvall redovisar de bästa siffrorna i landet.

Vid kliniken i Sundsvall är andelen med omätbara virusnivåer 99,4 procent. Klinikerna i landet varierar mellan 85,7 och 99,4. Virusnivån i blod är direkt kopplad till risken att bli sjuk av sin hiv-infektion och är också direkt kopplad till smittsamhet.

Cirka 200 patienter behandlas i Sundsvall

I dag finns det inget botemedel mot hiv. Däremot finns det effektiva läkemedel som minskar viruset i blodet.

– Har man omätbara virusnivåer innebär det att immunförsvaret inte blir förstört av viruset och då har man en normal livslängd som alla andra. Du är inte heller smittsam vilket gör att många av smittskyddslagens förhållningsregler kan tas bort, vilket av många av patienterna upplevs som en stor lättnad, säger överläkare Håkan Ekvall.

Hör överläkaren Håkan Ekvall och sjuksköterskan Inger Eriksson berätta om hur de jobbar i klippet.

FAKTA HIV OCH AIDS

Hiv är ett virus som kan överföras mellan människor. Du får en hivinfektion om du blir smittad av viruset.

Aids är ett sjukdomstillstånd som inte kan överföras men som inträffar när immunförsvaret är så försvagat av en hivinfektion att du kan få andra sjukdomar.

Hiv-viruset överförs genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk.

Risken för att överföra viruset är störst precis i början när någon fått en hivinfektion och inte har fått behandling än, eller inte tar sina mediciner.

Även om en person säger att hen inte har hiv kan du inte vara helt säker, eftersom hen kanske inte vet om det än. 

Kontakta en vårdcentral eller en hud- eller könsmottagning om du misstänker att du kan ha fått hiv.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.