Ankarsviks skola på Alnö (t v) blir kvar, i vart fall som F-3-skola. Allsta skola (t h) likaså. Medan Österro skola för F-2-elever läggs ner i höst. Foto: SVT

Sundsvalls kommun backar om skolnedläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot de föreslagna skolnedläggningarna i Sundsvalls kommun gav frukt. Åtminstone delvis.

När skolförvaltningen nu reviderat sitt förslag till ny skolstruktur står det klart att Allsta och Ankarsviks skolor blir kvar som F-3-skolor. Ankarsviks mellanstadieelever flyttar till Vibacke – medan Kyrkskolan och Runsviks skola läggs ner i höst. Österro skola blir kvar några år.

Det reviderade förslaget presenterades vid en presskonferens i kommunhuset i Sundsvall sent under tisdagseftermiddagen.

Närvarande var bland andra Lisa Tynnemark (S) och Sanna Jonsson (C), ordförande respektive t f vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, skoldirektör Urban Åström och förvaltningens lokalstrateg Peter Johansson.

Skolnedläggningar i Sundsvall

Protester och oro

Enligt det ursprungliga förslaget som presenterades den 14 oktober skulle minst fem skolor läggas ner för att effektivisera verksamheten och kapa kostnader, framför allt i lokalhänseende.

Förslaget väckte protester och oro och både tjänstemän och politiker har därefter medverkat vid stormöten inom respektive skolområden där berörd allmänhet har haft möjlighet att ställa frågor och ge synpunkter.

Reviderat förslag

Dialogprocessen och den vidare utredningen av frågan har nu lett fram till ett nytt, reviderat förslag till ny skolstruktur för Sundsvalls kommun.

När det gäller de fem skolor som hotats av nedläggning lyder det nya förslaget så här:

Ankarsvik och Allsta kvar

 • Ankarsviks skola på Alnö, i dag en F-6-skola blir kvar, om än i bantad form. De yngre barnen blir kvar medan mellanstadieeleverna flyttas till Vibackeskolans F-9-verksamhet från och med i höst

• Kyrkskolan F-3-verksamhet på Alnö läggs ner i höst enligt det urspungliga förslaget

• Runsviks F-6-skola i Matfors läggs ner efter det här läsåret. Också det enligt ursprungsplanen

• Österros F-2-skola i Bergsåker läggs inte ned i höst som först föreslogs, men kommer att ingå i Bergsåkers skola dit eleverna ska flyttas på sikt.

• Allsta skolas F-3-verksamhet blir kvar, och får ett större upptagningsområde.

Politisk beredning

Redan i morgon onsdag har barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott möte där det nya reviderade förslaget kommer att behandlas.

Den 18 december har sedan nämnden sitt nästa sammanträde. Kommunfullmäktige kan tidigast ta upp frågan i februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Sundsvall

Mer i ämnet