Foto: Henrik Montgomery/TT

Sundsvallsadvokat varnas av disciplinnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Vid fyra tillfällen har advokaten straffats av Advokatsamfundets disciplinnämnd, tre av dem rör asylärenden. Vid det senaste tilldelades han en varning med straffavgift, det hårdaste straffen innan uteslutning.

Den senaste anmälan mot Sundsvallsadvokaten rör ett asylärende. Dels träffade advokten aldrig klienten före asylutredningen, dels glömde han att skicka in ett överklagade till Migrationsdomstolen. Advokatsamfundets disciplinnämnd ser mycket allvarligt på sådant och menar att advokaten ”allvarligt åsidosatt god advokatsed”.

Själv har han inga konkreta minnen av hur det gick till när han missade tiden för överklagandet, men förklarar det med hög arbetsbelastningen på grund av många migrationsärenden.

Fyra påföljder

Disciplinnämnden konstaterar också att advokaten tidigare tilldelats disciplinära påföljder för likartade brott och beslutade 22 augusti  2019 att dela ut en varning med straffavgift om 25 000 kronor till honom.

Det var det fjärde disciplinbeslutet som utdelats till Sundsvallsadvokaten under de två senaste åren. Han fick en varning i april 2019, erinran  i februari 2019 och en i februari 2017.

Alla ärenden utom ett är asylärenden.

Disicpliniära påföljder för advokater

Erinran är den mildaste graden, därefter följer varning, varning med straffavgift till det strängaste straffet uteslutning.

Källa: Svenska Advokatsamfundets disciplinnämnd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.