Elevernas recept på grönsaksmuffins och goda kunskaper om grönsaker gjorde dem till vinnare. Se segerjublet i videon! Foto: Odlarna.se

Matforselever är bäst i landet på grönsaker

Publicerad

Bland nära 14 000 femteklassare som deltog i tävlingen Grönsaksmålet står nu en klass som ensamma vinnare: 5A på Matfors skola i Sundsvall.

Under vårterminen har 558 klasser tävlat i skoltävlingen Grönsaksmålet – en tävling där Sveriges femteklassare får lära sig mer om grönsaker och ta fram egna recept som ska inspirera fler barn att äta grönt.

Nu är tävlingen avslutad och bäst i Sverige blev klass 5A på Matfors skola i Sundsvall.

Uppmuntrar till grönsaksätande

Det är Sveriges gurk- och tomatodlare Odlarna.se som för fjärde året genomfört skoltävlingen Grönsaksmålet. Enligt Livsmedelsverket äter åtta av tio svenska barn för lite grönsaker, vilket man genom tävlingen vill ändra på.

I Grönsaksmålet har eleverna fått genomföra en utbildningsdel där de genom matematik, svenska, historia och biologi lärt sig mer om grönsaker. De har också tagit fram egna recept som ska bidra till att få fler barn att äta mer grönsaker.

Bland annat tog Matforseleverna fram receptet till grönsaksmuffins med spenat och zucchini. Klassen bjöd också på en TikTok-inspirerad matvideo.

Rekorddeltagande

I år har 558 klasser och 13 685 elever anmält sig till tävlingen, vilket är ett rekord, och där femteklassarna på Matfors skola utmärkte sig lite extra.

För detta belönas de med förstapriset på 20 000 kronor till klasskassan.

I klippet ser du glädjen när eleverna presenteras med tävlingsresultatet.

Recept på grönsaksmuffins

Grönsaksmuffins (9 st) Recept från klass 5A på Matfors skola

Ingredienser:

● 1,5 dl vetemjöl

● 1 tsk bakpulver

● 50 g smält smör

● ¾ dl strösocker

● 1 st ägg

● ¼ dl lemon curd

● 50 g vit choklad

● 20 g bladspenat

● 0,2 zucchini

● 1 avokado

Glasyr:

● 50 g rumstempererat smör

● 100 g färskost

● 1 tsk vaniljsocker

● Grön karamellfärg

Gör så här: ● Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt det smälta smöret, strösocker. ägg och lemon curd. Blanda. Mixa Zucchini, spenat och avokado. Blanda ner i smeten. Grovhacka vit choklad och blanda i smeten. Fördela smeten i muffinsformar. Sätt in i ugnen i cirka 12 minuter.  Vispa ihop alla ingredienser till glasyren. Ta ut muffinsarna ur ugnen och låt svalna. Spritsa glasyren på muffinsarna och servera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.