Sundsvallspolitiker frias från terroristmisstankar

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvallspolitikern Angel Villaverde frias från terroristmisstankar i Peru. Det blev klart på onsdagskvällen.

Han greps under mellandagarna när han återvände för att hälsa på sin sjuka mamma. Han har anklagats för samröre med gerillagruppen Sendero Luminoso. Han säger till SVT Västernorrland att han är lättad över domen.

– I början var jag väldigt orolig. Men nu har jag återfått förtroendet för det peruanska rättssystemet igen. Jag blev frikänd på alla punkter.

Politiker gripen i Peru

Åtalet gäller samma anklagelser som riktats mot Angel Villaverde på nittiotalet. Åklagaren kommer inte att överklaga domen vilket innebär att Angel kan sätta punkt för ett 20 år gammalt kapitel. Första gången han stod anklagad för terrorbrott var 1993 men friades 1995. 2008 väcktes hans fall igen efter en lagändring av terrorlagen i Peru och har varit efterlyst sedan dess. Nu är han en fri man.

Angel Villaverde kommer nu att spendera resten av dagen tillsammans med sina släktingar. Dom han var på plats för att hälsa på när han greps. Nu väntar några veckor i total frihet i Peru innan Angel återvänder till sin tjänst som lärare och sitt uppdrag som politiker för miljöpartiet i Sundsvall.

– Sen ser jag fram emot att komma hem till Sverige och fortsätta mitt politiska arbete i mitt parti, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiker gripen i Peru

Mer i ämnet