En grop i asfalten skvallrar om att något exploderat Foto: Hans Lindbom/SVT

Svanöbor väcktes av explosion mitt i natten

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan andra och tredje april väcktes flera Svanöbor av en kraftig explosion följt av ett ljussken. Nu undrar flera boende på ön vad det var som hände.

Vid 01:30 natten mot onsdag den tredje april sprängdes något mitt på Svanö. Boende vaknade av smällen. Enligt ett vittne skakade hennes hus.

Sedan dess har det varit tyst. Ingen på ön har hört något om orsaken till explosionen men polisens jourhavande förundersökningsledare, Stefan Sundberg, kan bekräfta att polisen utreder händelsen och att man har hittat rester från en sprängning. Bland annat ska en bit av en väg ha skadats.

– Vi har gjort vissa fynd men vad det leder till, det vet jag inte, säger Stefan Sundberg.

Händelsen utreds nu av polisens avdelning för grova brott.

Teori om meteorit

En öbo som SVT Västernorrland pratat med tror inte att skadan på vägen är direkt relaterad till explosionen. Han berättar att explosionen var så kraftig att husen på andra sidan ön skakade. Hans teori är istället att smällen orsakats av ett meteoritnedslag. 

Rutorna skallrade

Explosionen skedde i närheten av ett behandlingshem på Svanö. Polisen har förhört de boende och personal men ingen där vill idag kommentera händelsen. En person som SVT pratat med säger dock att rutorna skallrade ordentligt efter explosionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.