• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Wikholm jobbar för att starta egen bensinstation i hembyn Holm – något som är lättare sagt än gjort. Foto: Marcus Lindström / SVT

Tio år utan mack – nu sparar Holmbon Niklas Wikholm pengar för att starta sin egen

Uppdaterad
Publicerad

Byn Holm i Medelpad har varit utan bensinmack i tio år – och det vill ortsbon Niklas Wikholm råda bot på.

Efter år av turer börjar mackplanerna närma sig en verklighet, men vägen dit har varit lång.

Trots att visst ekonomiskt stöd går att söka är det inte helt enkelt för en privatperson att starta en mack.

SVT Nyheter Västernorrland har pratat med såväl tjänstepersoner vid Tillväxtverket, branschföreträdare samt privata entreprenörer. Samtliga påpekar svårigheterna i att exempelvis få lån från banken för att starta en drivmedelsstation. Även om statliga och kommunala stöd går att söka, behövs i regel en stor del eget kapital.

Viktig för sammanhållningen

I Niklas Wikholms fall handlar satsningarna övervägande om att skapa service i hemorten Holm.

– Här är träffpunkterna i princip sopsorteringen och kyrkogården. Jag tror att exempelvis en mack gör att man kan träffa varandra på ett annat sätt, man kan ta en promenad, köpa en glass och småprata. De spontana mötena blir inte av på samma sätt om det inte finns en sådan typ av mötesplats, säger han.

Lägger undan pengar

Niklas Wikholm har efter lång handläggningstid med flera kompletteringar beviljats stöd av länsstyrelsen, och sedan ett par år sparar han pengar för att kunna utföra nödvändiga investeringar i mackfastigheten, som han numera äger. Han vill nu att kommunen och andra aktörer ska följa efter.

– I sådana här små bygder hänger allt på varandra. Om kommunen exempelvis inte vill starta en förskola, varför ska jag då satsa mina pengar, säger han.

Häng med in i den nedlagda macken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.