Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ockuperar ett kriminellt gäng en skola, vad innebär det och kan Hoppets Stjärna hoppas på att få tillbaka skolan igen? Den svenska FN-chefen på Haiti, Ulrika Richardson, reder ut frågorna. Foto: Privat

Svenska FN-chefen på Haiti om läget: ”Gängen vill sprida skräck”

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Richardson är FN:s koordinator på Haiti och kan vittna om en mycket svår situation i landet. De kriminella gängen utsätter befolkningen för alla tänkbara former av övergrepp och att de ockuperar skolor är inte unikt.

– Det är väldigt vanligt, gängen vill sprida skräck, säger hon.

Ulrika Richardson beskriver inledningen på 2024 som den mest våldsamma på över två år och hon konstaterar att det är barnen som är mest utsatta.

– Det är mycket skjutande och dödande. Vi ser barn som dödas av förlupna kulor. De dödas på väg till skolan och när de leker runt skolan, berättar hon.

80 procent av huvudstaden Port-au-Prince kontrolleras av tungt beväpnade gäng som utför avsiktliga mord, våldtäkter och kidnappningar.

Varför ockuperar ett kriminellt gäng en skola?

I videon svarar Ulrika Richardson på tre frågor om varför gängen på Haiti ockuperar just skolor, hur hon ser på situationen just nu och om möjligheterna för en hjälporganisation som Hoppets stjärna att kunna starta upp sin ockuperade skola igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.